Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pomoć za plaće ide i dalje, 534 tvrtke odlučile su raditi kraće

Nestić: Vlada kupuje vrijeme da vidi što će biti. Potraje li neizvjesnost, bolje je investirati u ljude i nove tehnologije
08. rujna 2020. u 06:36 12 komentara 4789 prikaza
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o potvrđivanju ugovora o zajmu između Hrvatske i IBRD-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dosad su 534 tvrtke s 24.192 zaposlena radnika zatražile subvencije za skraćenje radnog tjedna. Svima njima država će isplatiti do 2000 kuna po radniku, a mjera će se primjenjivati do kraja godine. Poduzetnici iz posebno ugroženih djelatnosti, s padom prihoda većim od 60 posto u odnosu na prošlu godinu, moći će računati na 4 tisuće kuna državne potpore za plaće zaposlenih do kraja ove godine, najavio je premijer Andrej Plenković prošli tjedan, a formalna odluka o produljenju mjera donesena je u ponedjeljak na sjednici Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje.

Rijeka: Ugostitelji počeli s radom POSLODAVCE TREBA KONTROLIRATI Skraćivanje radnog tjedna skupo: 'Nadam se da su dobro procijenili fiskalni kapacitet države'

Drugi daju više

Produljenje potpora u punom iznosu od 4 tisuće kuna posebno se odnosi na tvrtke u prijevozu putnika, ugostiteljstvu, turoperatore i poduzetnike vezane za rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje te poduzetnike i djelatnosti koji neće moći raditi zbog mogućih odluka stožera o zabrani rada. Potpora uključuje i otpis pripadajućih doprinosa. Procjenjuje se da će se produljenje potpora odnositi na približno 70 tisuća zaposlenih, za što će država dodatno osigurati oko 800 milijuna kuna. Ukupno bi tijekom ove godine potpore za čuvanje zaposlenosti mogle dosegnuti desetak milijardi kuna, financiraju se iz državnog proračuna, ali iz Vlade uvjeravaju da će dio sredstava biti kompenziran iz različitih europskih izvora.

– Na produljenje mjera gledam kao na kupnju vremena sljedećih nekoliko mjeseci, da se vidi što će se događati i razmisli gdje je najpametnije uložiti. Potraje li ova situacija i dalje, pojavit će se veća potreba da se investira u ljude i nove tehnologije – komentirao je analitičar Ekonomskog instituta Zagreb Danijel Nestić.

U Splitu se bilježi povećanje broja turista kao i onih koji odlaze na otoke PROMET Državne potpore poduzetnicima iz sektora prometa vrijedne 600 milijuna kuna

Najveći broj primatelja državne pomoći evidentiran je u travnju, oko 582 tisuće, u lipnju su državne potpore isplaćene za 78 tisuća zaposlenih, u srpnju za 64 tisuće. Mnoge su države također pokrenule drugi masovni krug potpora kako bi sačuvale gospodarsku aktivnost jer se sve više vjeruje da će do povratka na stare poslovne modele i načine ponašanja proći dosta vremena. Privremeno smanjenje PDV-a jedna je od češćih opcija. Tako Grčka produljuje smanjenje PDV-a za turizam, prijevoz i ostale ugrožene djelatnosti s 24 na 6 ili 13 posto do kraja godine. U Crnoj Gori je PDV u turizmu smanjen s 21 na 7% do kolovoza 2021., u Bugarskoj je PDV za ugostiteljstvo, restorane, e-knjige i tiskane knjige smanjen s 20 na 9%, u Irskoj će opća stopa PDV-a do veljače biti 21, a ne 23 posto, PDV u ugostiteljstvu smanjen je s 20% na 5% i u Velikoj Britaniji, Njemačka smanjuje PDV s 19% na 16% do kraja godine...

Njemačka i Francuska, na primjer, do kraja ove godine namjeravaju dodatno uložiti oko 4 posto tamošnjeg BDP-a. To je kao kad bi Hrvatska u preostala četiri mjeseca za pomoć tvrtkama i građanima osigurala još 15 milijardi kuna, što bi za domaće prilike bio golem kapital. Ministar financija Marić veli da je korona dosad središnji proračun stajala 21 milijardu kuna. Očekuje se da će javni dug zemlje do kraja godine porasti na 87 posto, što će biti najveće povećanje u jednoj kalendarskoj godini. No i pad BDP-a je bez presedana, slično kao i pandemija koja trese cijeli svijet. Uz novčane potpore mnoge su se druge zemlje odlučile i na privremeno smanjenje PDV-a.

Stjepan Kožić do 24.000 kuna Krenula isplata potpora za mikro poduzetnike, u prvoj rundi sveukupno 1,2 milijuna kuna

Ne treba sve čuvati

Sve više ekonomista upozorava da čuvanje postojeće strukture gospodarstva možda nije dobro, pogotovo zato što nitko ne zna koliko će dugo trajati problemi s epidemijom.

– Političke odluke uvijek predstavljaju određeni balans. Treba čuvati sve što ima perspektivu, ali i poticati novo. Horizontalne bi mjere možda bile bolje od subvencija jer se njima brže potiče prilagodba ekonomije na nove okolnosti i tehnologije – dodaje Nestić.

Porezne mjere u europskim zemljama

Grčka - produljuje smanjenje PDV-a za turizam, prijevoz i ostale ugrožene djelatnosti s 24 na 6 ili 13% do kraja godine

Crna Gora - PDV u turizmu smanjen s 21 na 7% do kolovoza 2021.

Bugarska - PDV za ugostiteljstvo, restorane, e-knjige i tiskane knjige smanjen s 20 na 9% do kraja godine

Irska - PDV smanjen s 23 na 21% do veljače 2021.

Velika Britanija - PDV u ugostiteljstvu smanjen s 20% na 5%. Razmatraju oporezivanje online prodaje s 2%

Njemačka - smanjuje PDV s 19% na 16% do kraja godine

Češka - PDV na smještaj i popratne kulturne događaje smanjen s 15 na 10%

Belgija - PDV u ugostiteljstvu smanjen sa 12% na 6%

Austrija - snižena stopa PDV-a za restorane i kina na 5 posto, a nealkoholna pića s 20 na 10 posto

Turska - PDV za domaće letove srezala s 18 na 1 posto, ali i nedavno povećala poreze na luksuzna vozila

Poljska - najavila pa odgodila smanjenje stope PDV-a s 23 na 22%

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Gensoman1000:

  A tko ce platiti tkz drzavne potpore? Znam da novinari i mediji misle da drzavi padaju novci s neba ali vjerujem kako vecina gradana znaju da ih cekaju ili puno veci porezi ili inflacija.

 • PrimoracRi:

  Država dijeli novac,a sa druge strane javnobilježnički uredi pripremaju ovrhe za 300000 građana..

 • Avatar maskirana_drtina
  maskirana_drtina:

  ma nego što, ne radite uopće, radite kraće, naučite manje, živite u strahu, ostanite doma, ma nema veze! dat ćemo vam i novac čak, samo idite niz dlaku i dugoročno se upropastite...to su neki od lightmotiva ove "pandemije", ma hebem ... prikaži još! vas u dupe sve skupa!