Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAMTA MURTHI

Pomaže se svima, a švicarce uzimali i bogati za treći stan

mamta
Foto: Anto Magzan/Pixsell
20.04.2015.
u 21:30

Krediti u švicarskim francima u Hrvatskoj nisu sistemski rizik iako će nekim ljudima biti teško plaćati te kredite

Na proljetnom sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka mogla se čuti umirujuća vijest o Hrvatskoj. Nakon šest godina krize, analitičari tih institucija najavljuju zaustavljanje pada BDP-a u Hrvatskoj pa i vrlo blagi rast od 0,5 posto.

Skup bez Lalovca

U Washingtonu, u kojem je sastanak održan, nije bilo ministra financija Borisa Lalovca jer, kako je rekao, s kolegama u Vladi radi na dodatnim mjerama koje zahtijeva Bruxelles, a koje će predstaviti u utorak.

Među tim reformama Svjetska banka rado bi vidjela i onu javne uprave jer, kako je nedavno iznijela njihova glavna savjetnica u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster, masa plaća zaposlenika opće države iznosi 11,9 posto BDP-a, dok je prosjek EU 15 niži i kreće se oko 10,5 posto BDP-a. Te se plaće uvećavaju uz pomoć čak 40 dodataka koji primanja mogu podignuti i za 150 posto, dok je učinkovitost službi manja je od 60 posto, što je daleko lošiji standard od prosjeka EU 15 koji iznosi oko 85 posto. Zato zastupaju stajalište da se ta masa plaća mora smanjiti, da se mora ograničiti osnivanje agencija, spojiti neke lokalne jedinice i uvesti javne natječaje za vodeće ljude u službi i javnim tvrtkama.

Ipak, umjesto reformi, vladajući se bave gašenjem požara, a jedan od njih je i nagli skok vrijednosti švicarskog franka koji je Vlada privremeno stišala fiksiranjem tečaja na razini od 6,39 lipa dok vodi pregovore s bankarima oko trajnog rješenja.

Gašenje požara

Svjetska banka upozorava da se treba napustiti paušalno rješenje koje objedinjuje sve građane jer među dužnicima čiji su krediti valutno vezani za švicarski franak ima različitih primjera.

– Naše je stajalište da krediti u švicarskim francima nisu sistemski rizik u hrvatskom bankovnom sustavu, koji je stabilan i dobro kapitaliziran. Bez obzira na to, nekim ljudima bit će teško vraćati kredite. No mnogi od tih kredita su za drugu nekretninu i dignuli su ih oni koji nisu najsiromašniji dio društva – izjavila je Mamta Murthi, direktorica Svjetske banke za središnju Europu i Baltik. Podsjetimo, pregovori države, bankara i dužnika još traju, a na sudovima su zabilježene i prve nepravomoćne presude u korist dužnika.

>> Izbjegli smo reforme, a Grčić se time hvali

Komentara 5

OP
opcija
22:22 20.04.2015.

Kada SDP ode sa vlasti ostaviti će bankotiranu državu. Šteta je ogromna i tebati će desetljeće da stanemo na noge, to što će pola Vlade SDP završiti u zatvoru uopće me ne tješi. A najveću odgovornost snose :..........novinari, postali su jeftine sluge i odradili su puno prljavog posla. Uopće se nebave svojom profesijom a to je istina i informacija. Medijski prostor omogučio je diletantima da bezbolno upropaste zemlju... strašno!!!

DJ
djurex
01:34 21.04.2015.

svjetska banka i jest najveci i svjetski lopov..glavno pitanje cijele price je da je valutna klauzula nezakonita tocka ugovora..+ jos par ostalih gadosti iz kolekcije masonsko cionistickih tvorevina zaduzenih za porobljavanje drzava i naroda.. mmf svjetska banka federalne americke rezerve i ostali..

TH
than
22:12 20.04.2015.

Aj sto se svi cude sada. Pa predizborna je godina, a izgubili predsjednicke izbore... Sada sve moze, jedini je problem sto malo tko razumije da nakon izbora dolazi sve na naplatu sa kamatama. Ova drzava nema jednostavno novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije