Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Plaćanje doprinosa širi se na sto tisuća honoraraca!

Umirovljenici, umjetnici i autori dosad nisu plaćali socijalne doprinose, koji će iduće godine biti jednaki za sve koji rade honorarno
03. studenoga 2016. u 21:16 3 komentara 1916 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Socijalne će doprinose iduće godine početi plaćati oko sto tisuća građana koji povremeno ili stalno rade preko ugovora o djelu, umjetnici, autori, umirovljenici angažirani kao sudski vještaci, konzultanti, prevoditelji ili su članovi raznih predstavničkih tijela.

Porezna uprava navodi da je prošle godine u Hrvatskoj 361.968 građana ostvarilo drugi dohodak koji im je bio jedini ili dodatni izvor prihoda. Građani su, putem drugog dohotka lani zaradili 3,759 milijardi kuna, no nakon što su na tu svotu platili porez, prirez te pripadajuće doprinose (u grupacijama koje ni sada nisu bile oslobođene plaćanja doprinosa), na račune im je sjelo oko 2,67 milijardi kuna. Iz toga proizlazi da ukupna vrijednost drugog dohotka ne doseže ni polovicu mjesečne neto plaće svih zaposlenih, koja se kreće oko 6,5 milijardi kuna.

Umirovljenici, umjetnici i autori dosad nisu plaćali socijalne doprinose, koji će iduće godine biti jednaki za sve koji nešto honorarno rade te će iznositi 10 posto za mirovinsko i 7,5 posto za zdravstveno osiguranje.

Tridesetak udruga koje predstavljaju umjetnike i kulturne radnike danas je zatražilo hitan sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, no ministar financija Zdravko Marić kaže da se kod drugog dohotka vodio principom pravednosti kako bi svi građani imali isti porezni tretman.

Prema informacijama Porezne uprave, lani je honorarno radilo oko 13 tisuća umjetnika, čija se prosječna godišnja bruto zarada putem drugog dohotka kretala oko 35 tisuća kuna. Autori su, pak, tijekom godine ostvarili prosječnih 14 tisuća kuna honorara, što bi im, ako su nezaposleni, osiguralo dva mjeseca mirovinskog staža.

Porezna je uprava među primateljima drugog dohotka evidentirala oko 56 tisuća autora, no oni nisu najbrojnija skupina honoraraca.

Pas Prijedlog zakona Ministar Tolušić sve opovrgnuo. Porez na pse se ne uvodi 13.05.2015.,Zagreb - Stjepo Bartulica, profesor na Katolickom sveucilistu i bivsi savjetnik predsjednika Ive Josipovica. Photo: Križevi u učionicama Bartulica: Ako su ljudi vjernici i porezni obveznici, imaju pravo odlučiti kako će škola izgledati Zdravko Marić i Ivan Kovačić 'Reći će svoje' Kovačić: Stav Mosta o poreznoj reformi kad se stručne službe usuglase

Uz 101 tisuću građana koji su povremeno radili preko ugovora o djelu (i u prosjeku tijekom godine zaradili oko 6,6 tisuća kuna) najbrojniju skupinu obveznika drugog dohotka zapravo čini 90 tisuća članova skupština i nadzornih odbora tvrtki, upravnih vijeća i raznih članova povjerenstava te suci porotnici koji su zajedno ostvarili nešto više od pola milijarde kuna drugog dohotka.

Honorarni se poslovi pronalaze i u turizmu, akviziterstvu, djelatnosti trgovačkih putnika, tumača i sudskih vještaka, gdje dodatno radi oko 40 tisuća građana, ali i poljoprivredi, gdje je honorarno radilo oko 16 tisuća građana.

Nova će se porezna pravila primijeniti i na sportaše, sportske suce i delegate, a zanimljivo je kako je 15 milijuna kuna drugog dohotka isplaćeno na račune 201 stranog menadžera: članove uprava ili odgovarajućih upravljačkih tijela hrvatskih tvrtki, u prosjeku svakom oko 75 tisuća kuna.

Iz dostupnih podataka nije moguće vidjeti jesu li i hrvatski menadžeri plaćani preko drugog dohotka, a ako i jesu, od iduće će se godine drugi dohodak pribrajati redovitoj plaći te će svi koji preskoče u veći platni razred doplatiti razliku poreza. 

>> Hajdaš-Dončić: Vaša porezna igra se zove 'postani ekonomski ubojica'

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • Deleted user:

    Ne mogu se u istu skupinu staviti umirovljenici i menadžeri. Također, ne mogu u istoj skupini biti sportaši i pisci jer je velika razlika u svotama koje "honorarno" zarađuju. Tu treba napraviti razliku.

  • than:

    Umirovljenici koji su angazirani kao sudski vjestaci itekako trebaju uci kao i svi navedeni u ovo. Sve to voditi kao jedno i naplatiti porez, a ne muljaze dozvoljavati. Jedino mi zao Seve i nasih estradnjaka. Vecina njih toliko siromasna da ... prikaži još!a im porezni obveznici placaju mirovinsko i zdrastveno, dok uzimaju pare na crno, a osti dio naroda koji nema niti zdravstveno, a tko...