Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pao je broj zaposlenih u industriji na mjesečnoj, ali i godišnjoj razini

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do lipnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 2,8 posto.
03. kolovoza 2020. u 06:56 2 komentara 740 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine smanjen za 3,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

kune Podaci DZS-a Koronavirus utjecao na plaće: U svibnju zabilježen prvi rast neto plaće u posljednja tri mjeseca

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvod, za 19,4 posto, u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6,7 te u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za tri posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, za 1,7 posto.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje da je najveći pad zabilježen u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 17,2 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 10,1 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine bilježi i u proizvodnji odjeće 9,9 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 8,4 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica također za 8,4 posto, proizvodnji namještaja pet posto itd.

DZS Pad broja zaposlenih zabilježen u 19 županija, kreće se do 8,8 posto

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 11,8 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,6 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, za 1,8 posto itd.

Po podacima DZS-a, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za tri posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do lipnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 2,8 posto.

DZS je objavio i podatke o industrijskoj proizvodnji koja je u lipnju pala 1,8 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana prije kada je potonula 12,4 posto, što je bio njezin najveći pad od recesijske 2009. godine.

UPLETEN U AFERU JANAF
Tko je zapravo gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić?
Kristijan Krezić, Greenbird Medical
INTERVJU
Upoznajte Kristijana, čovjeka koji u Koprivnici uvodi revoluciju na području hrane i zdravlja, a projekti mu vrijede 200 milijuna eura
  • KAJTEBRIGEGDOSEM:

    Mislim da je ova vijest neusporedivo lošija (nažalost, i važnija) od onih vijesti i diskusija o tome tko ide u Knin a tko ide u Grubore.

  • rebel.zg:

    Kojoj tocno industriji?