Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pad američkog gospodarstva neće dugo potrajati, ali će oporavak tražiti vremena

Powell je rekao da bi nezaposlenost mogla doseći 25 posto prije nego što počne padati, a bruto domaći proizvod mogao bi doseći godišnju stopu pada od 20 posto u razdoblju od travnja do lipnja.
18. svibnja 2020. u 06:58 2 komentara 179 prikaza
Jerome Powell
Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je da oštar pad američkog gospodarstva vjerojatno neće dugo potrajati, ali da će oporavak tražiti vremena, te da su trenutno najvažniji podaci za američko gospodarstvo "medicinski podaci" o pandemiji koronavirusa.

Donald Trump BERNARD KARAKAŠ Prekid veza s Kinom glazba je za uši Trumpovih birača

U intervjuu CBS-ovom informativnom programu "60 minuta", Powell se više puta vratio zdravstvenim pitanjima kao središnjim za uspjeh ponovnog američkog gospodarskog otvaranja, pozvao Amerikance da pomažu jedni drugima pridržavajući se pravila socijalne distanciranja, te državne i lokalne vlasti da ukidaju ograničenja na socijalne i ekonomske aktivnosti. Javno je pozvao ljude da peru ruke i nose maske kako bi pomogli oporavku.

Oporavak će biti dug put čak i ako budu najbolje prilike za nj, rekao je Powell te dodao da će biti gubitaka posla vjerojatno do lipnja, te da je za skok potrebno da se "prikupe novci ". Vlada će trebati omogućiti financijsku pomoć tvrtkama i obiteljima od tri do šest pa i više mjeseci, a  neki dijelovi ekonomije poput turističke industrije i zabave mogli bi biti pod pritiskom dok se ne nađe cjepivo, .

Donald Trump i Xi KRIZA KORONAVIRUSA Nove napetosti između SAD-a i Kine: Trump prijeti prekidom svih odnosa

Gospodarska devastacija već je ozbiljna. Powell je rekao da bi nezaposlenost mogla doseći 25 posto prije nego što počne padati, a bruto domaći proizvod mogao bi doseći godišnju stopu pada od 20 posto u razdoblju od travnja do lipnja. Taj pad podsjeća na Veliku depresiju 1930-ih, ali takav dugotrajni pad nije vjerojatan, kazao je.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • miljavacjeanderejinpartner:

    Cjepivo za oporavak Američko gospodarstvo na vrhuncu Velike krize prije devet desetljeća smanjilo se za gotovo 47 posto, dok se stopa nezaposlenosti od 1929. do 1933. godine popela s 3,2 na 24,9 posto. e pa kakva smisla ima ova rečenica ... prikaži još!ca denis.još jedan dokaz da novinari večernjeg ne pišu sami svoje članke nego se samo potpisuju........

  • than:

    Ne sumnjam u to da će se relativno brzo oporaviti. Kod njih je sve radikalno, a kod nas anemično. Radikalni potezi donose bolje rezultate od "talasanja".