Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ovog prosinca potrošili smo 400 milijuna više nego lani

Za domaće je trgovce ipak udarna žetva za ljetnih mjeseci
07. siječnja 2016. u 19:42 2 komentara 406 prikaza
turisti potrošnja
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Svi obveznici fiskalizacije u prosincu su ostvarili 12,6 milijardi kuna mjesečnog prometa, pokazuju podaci Porezne uprave. Većinu tog novca ostavili smo u trgovinama svih oblika – 9,4 milijarde kuna! U odnosu na prosinac 2014. godine, potrošnja u zadnjem mjesecu 2015. godine rasla je 400 milijuna kuna. Gledajući cijelu 2015. godinu, kroz fiskalizaciju je evidentirano 158,3 milijarde kuna prometa, što je povećanje od 3,3 milijarde kuna u odnosu na 2014. godinu.

Dvije trećine kompletnog prometa ostvareno je u trgovini na malo i trgovini na veliko. Lanjskog je pak siječnja kroz fiskalizaciju evidentiran ukupni promet od 9,7 milijardi kuna, a slično se stezanje potrošnje na mjesečnoj razini očekuje i sada jer su siječanj i veljača tradicionalno najslabiji mjeseci u godini. 

U trgovini na malo i trgovini na veliko prodaja u prosincu, koji se doživljava kao najrastrošniji mjesec u godini, rasla je 1,3 milijarde kuna u odnosu na studeni 2015. godine. U predzadnjem mjesecu 2015. u trgovinama svih oblika evidentiran je promet od 8,1 milijardu kuna, a u prosincu 9,4 milijarde kuna.

To povećanje uglavnom se veže uz pojačane isplate darova za djecu, jubilarnih nagrada, božićnica za umirovljenike, ali i “peglanje” kartica za božićne i novogodišnje blagdane koje u siječnju stižu na naplatu. Ipak, za domaće je trgovce udarna žetva za vrelih ljetnih mjeseci, u srpnju i kolovozu, kada se uz pomoć turista ostvari po 10,9 milijardi kuna mjesečnog prometa, dok su lipanj i rujan po prodaji u istoj ravni kao i prosinac.  

Druga najveća djelatnost po fiskalnom prometu, ugostiteljstvo i hotelijerstvo, u prosincu je obrnula 892 milijuna kuna, što je pad u odnosu na studeni kad su gosti kafića, hotela i restorana pojeli i popili za 938 milijuna kuna. U toj branši najviše se novca zavrti tijekom kolovoza – 3,4 milijarde kuna.

Ugostitelji i hotelijeri su u 2015. godini ostvarili 19,3 milijarde kuna godišnjeg prometa uz rast od visokih 12 posto. Fiskalizacija tako prati ostale podatke o iznimnoj turističkoj sezoni koja je donijela dvije milijarde veći promet nego 2014. godine. Tijekom 2015. u djelatnosti trgovine evidentiran je promet od 106,5 milijardi kuna, približno 600 milijuna kuna veći nego preklani.

>>Veliki jaz u potrošnji po stanovniku u EU i u 2014.; Hrvatska i dalje osjetno ispod prosjeka

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • eurobanana:

    Narod zaradjuje isto kao i prosle godine...iz cega su potrosili 400 miljuna vise kad banke ne daju Kredite? ......ili je ovo yugo EPP

  • than:

    Lako trositi, kada se drzava zaduzuje...