Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova muka države

Otpis duga može biti nedopuštena potpora

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.11.2013.
u 07:25

Procedura - Tužbu mogu podići tvrtke koje se u konkurentskom smislu osjećaju ugroženima.

Zbog mogućih nedopuštenih potpora u slučajevima predstečajnih nagodbi, ministar Slavko Linić strahuje od novih tužbi, čuje se ovih dana u bankarskim krugovima. Naime, kako objašnjavaju pravnici, a na što je prije upozoravala bivša čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec, otpise dugova države pojedinim tvrtkama Europska komisija može tretirati kao nedopuštene potpore.

Riječ je o onim tvrtkama kojima je država otpisala veći iznos duga nego ostali vjerovnici.

Uredne tvrtke zabrinute

A posljedice bi za tvrtke mogle biti pogubne. Naime, objašnjava odvjetnik Boris Porobija, ako se utvrdi da su potpore nedopuštene, tada onaj tko je tu potporu primio mora državi vratiti otpisani novac koji je od nje primio, uvećan za kamate. Tužbu može podnijeti druga tvrtka na tržištu, koja se u konkurentskom smislu smatra ugroženom. Takva prava tvrtki na mogućnost zaštite dodatno je pojačana novom uredbom Europske komisije od srpnja ove godine. Zato, kako je i navela Agencija prije nekog vremena, “svi poduzetnici koji smatraju da su njihovi konkurenti korisnici nezakonito dodijeljene potpore, mogu pokrenuti privatne tužbe pred sudom i na taj način zaštititi svoj položaj na tržištu. Isto tako i trgovački sudovi, mogu u slučaju dvojbi kod slučajeva o kojima odlučuju, pa i kod predstečajnih nagodbi ili stečajnih postupaka, od EK zatražiti mišljenje predstavlja li određeni reprogram, otpis duga prema državi i slično, državnu potporu za koju je potrebno odobrenje odnosno ocjena sukladnosti”.

Iako za sada nije poznato tko razmišlja o takvoj tužbi, niti poduzetnici o tome žele javno govoriti, takvih najava, kažu pravnici, ima. A nije isključeno da takvo pitanje potegne i netko od sudaca. Da takvo što muči poduzetnike koji su uredni platiše državi i nisu imali potrebu ulaziti u predstečajnu nagodbu, bio je jasan i predsjednik uprave Tehnike Filip Filipec u nedavnom intervjuu našem listu, kada je rekao da je “malo ostala gorčina jer oni koji nisu bili uredni platiše i tako su u propast povukli kooperante, sada su došli pod okrilje države. I na licitacijama nismo ravnopravni. A nema licitacije da se ne pita državu ili banku”.

Ako se tužbe realiziraju, posljedice će biti loše, tvrdi jedan pravnik, jer ima primjera tvrtki kojima je država otpisala više nego što su to učinili ostali vjerovnici. Spevec je upozoravala Ministarstvo da treba voditi brigu o tome, pogotovu kod kompanija, gdje je dug prema državi veći nego prema ostalim vjerovnicima. A to je, kako su naveli u AZTN-u, slučaj kod Varteksa, Nexe grupe, Dalekovoda, Magme... No, kako kaže jedan sugovornik, država kao da je zaboravila da su od srpnja potpore pod nadležnosti EK te je, ne razmišljajući, politički forsirala za neke tvrtke veće pogodnosti.

Tržišna načela

Kako je objašnjavala Agencija, u situaciji u kojoj od grupe vjerovnika uključujući i privatne poduzetnike, samo država iskazuje interes za pretvaranje potraživanja ili dokapitalizaciju, vrlo je teško dokazati da je riječ o ulaganju države na tržišnim načelima odnosno po načelu privatnog investitora, već je to pokazatelj da se radi o namjeri države da poduzetnika sačuva od izlaska s tržišta, odnosno da se radi o dodjeli potpore.

>>Sklopljena predstečajna nagodba za Konstruktor

Komentara 2

DU
Deleted user
09:55 29.11.2013.

Dobro jutro i dobrodošli u krug ozbiljnih država. Ovakve triper kombinacije (saniranja, pretakanja i sl.) ne prolaze u ozbiljnoj tržišnoj privredi. A sad kad je HR u EU i Linić će morati naučiti razmišljati drugačije nego se naučio u socijalizmu.

NI
niks100
14:17 29.11.2013.

Ne samo on nego i drugi. Npr. HGK i HOK koji nam uzimaju novac a od njih nikakve koristi - to nije trzisno da dajemo novac a ne dobijemo nista - u ustavu pise da za uslugu ili robu kojuju nismo dobili ne moramo platiti - 23 godine od vladajucih se nije sjetio postivati zakon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije