Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Osječka županija i kineski Sečuan surađivat će u turizmu, ekologiji, poljoprivredi...

Župan Ivan Anušić je na poziv guvernera Pokrajine Sečuan, zajedno s izaslanstvom Županije, sudjelovao na "Belt and Road Sichuan" međunarodnom forumu za suradnju i razvoj
21. listopada 2019. u 15:08 0 komentara 166 prikaza
Posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije pokrajini Sečuan
Foto: Osječko-baranjska županija
Pogledajte galeriju 1/13

Četverodnevni posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije pokrajini Sečuan, zaključen je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju, uspostavljanju prijateljstva i suradnje između te naše županije i kineske pokrajine.

Parada u Kini 70. OBLJETNICA Kina pokazala naoružanje: 'Nikakva sila ne može uzdrmati status Kine'

- Memorandum je potpisan u želji za jačanjem prijateljskih odnosa kroz uspostavu međuregionalne suradnje, a cilj je obostrano povećanje gospodarsko-trgovinske razmjene i kulturni razvoj dviju regija. Prioritetni sektori suradnje propisani Memorandumom su zaštita okoliša i ekologija, prijevoz i logistika, suvremena poljoprivreda te obrazovanje, turizam i kultura – poručio je župan Ivan Anušić.

Posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije pokrajini Sečuan
1 / 13
Posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije pokrajini Sečuan

Župan Ivan Anušić je na poziv guvernera Pokrajine Sečuan, zajedno s izaslanstvom Županije, sudjelovao na "Belt and Road Sichuan" međunarodnom forumu za suradnju i razvoj, gdje je među 42 izaslanstva iz 32 zemlje svijeta predstavio gospodarske i turističke potencijale Županije. Osječko-baranjska županija bila je jedan od glavnih partnera Foruma, a fokus sudjelovanja bilo je područje trgovine i ulaganja.

Suradnja s Pokrajinom Sečuan rezultat je, ističe Anušić, intenzivnog rada na međunarodnom pozicioniranju Osječko-baranjske županije i njenih resursa, kao i razvoja suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u sklopu Inicijative 16+1. Županija je prepoznala mogućnost za promicanje gospodarskih, turističkih, kulturnih i drugih potencijala županije, a s pokrajinom Sečuan kao jednom od gospodarski najrazvijenijih u Kini utvrđen je obostran interes za suradnjom, navodi on.

Prosvjedi u Hong Kongu Silvije Tomašević Kina i Hong Kong i dvije parade – slavlja i prosvjeda

Pokrajina Sečuan posljednjih godina bilježi značajan gospodarski rast. Lani je ostvarila BDP od 605,3 milijarde američkih dolara. Pokrajina je uspostavila ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u pokrajini. Jedno je od glavnih središta poljoprivredne proizvodnje u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visokotehnološke industrijske baze kroz ulaganja u elektroničke i informacijske tehnologije.

- Hrvatska kao članica Europske unije, zemlja s prekrasnim prirodnim resursima, bogatom kulturnom baštinom, izvrsnom gastro i eno ponudom i osobito nakon uspjeha naše nogometne reprezentacije na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu postala je zanimljiva kineskim turistima, ali i ulagačima. Osječko-baranjska županija geostrateški je izvrsno pozicionirana te prometno dobro povezana s cijelom regijom, pa smo na poziv domaćina predstavili investicijske, ali i turističke potencijale. Vjerujem u razmjenu iskustava i buduću aktivnu suradnju naše županije i pokrajine Sečuan, što sam i naglasio u svom izlaganju na Forumu guvernera – kazao je župan Anušić.

Uz veleposlanika Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, Darija Mihelina, župan je tijekom posjeta održao niz bilateralnih sastanaka s političkim predstavnicima Pokrajine i gradova. Guverner Pokrajine Sečuan, Yin Li, izrazio je velik interes za suradnju u pogledu ekološke poljoprivredne proizvodnje, znanosti i turizma. Župan Anušić pozvao ga je, stoga, u Osječko-baranjsku županiju, što će biti jedan od sljedećih koraka u realiziranju i jačanju daljnje suradnje.

Ilustracija/naftno postrojenje napad na iranski tanker Cijene nafte porasle više od 3,5 posto nakon dva tjedna pada

Župan Anušić održao je sastanke i s gradonačelnicima gradova Leshan i Meishan, turistički najrazvijenijim destinacijama Pokrajine Sečuan te im je prezentirao turističku ponudu i poljoprivredne resurse županije. Gradonačelnici su iskazali osobit interes za razvijanje daljnje bilateralne suradnje.

- Osječko-baranjska županija temeljem potpisanog Memoranduma i uspostavljenih odnosa s Pokrajinom Sečuan nastavit će promovirati i pozicionirati investicijske potencijale s ciljem jačanja gospodarstva i turizma na području županije. Sve dosadašnje aktivnosti koje se provode na razini županije, a uključuju pojačana ulaganja u razvoj gospodarstva kroz niz poduzetničkih poticajnih mjera, razvoj obrtništva te mjere subvencioniranja boljih uvjeta života na području županije, doprinose stvaranju pozitivnog ozračja za gospodarski razvoj istoka Hrvatske. Pozitivni gospodarski pokazatelji tijekom posljednje dvije godine i uvođenje novih uz financijsko osnaživanje dokazanih potpora za gospodarstvenike doprinose ravnomjernom razvoju na području županije te stvaraju preduvjete za pojačani interes domaćih i stranih investitora za potencijale koje Osječko-baranjska županija uistinu ima – zaključuju u Županiji.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.