Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Osječka tvrtka bi htjela, ali nema koga zaposliti

Poslovni uzlet,Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
12.06.2015.
u 19:47

S nedostatkom stručnjaka muče se IT tvrtke: kažu da s fakulteta ne izlaze obučeni kadrovi pa troše vrijeme i novac da ih educiraju

Osječka tvrtka Inchoo, radno mjesto 35 informatičara, mogla bi ih sutra zaposliti još toliko, ali – nemaju koga. Nedostatak stručnjaka muči i druge IT tvrtke, čulo se na diskusiji u sklopu projekta “Poslovni uzlet” u organizaciji Poslovnog dnevnika i resornog ministarstva, koji je u Osijeku okupio 300-tinjak sudionika.

– Posla možemo dobiti koliko želimo jer visoko kotiramo. Svjesni smo da u zaposlenike moramo ulagati, ali i najbolje radnike moramo odvojiti kako bi educirali nove kolege – kaže Nandino Lončar iz Inchooa koji vrijeme obuke na fakultetima pokušava skratiti s osam na dva mjeseca, dok se Bela Ikotić iz udruge Osijek Software City požalila da ne dobivaju obučene kadrove s fakulteta, već ih sami moraju stvarati, što im oduzima i vrijeme i novac. Tvrtka Betaware problemu je doskočila nudeći praksu studentima.

– Imamo petero studenata na tromjesečnoj obuci. Ako se dokažu, možemo ih zaposliti sve, ako se ne dokažu, nikoga – kaže Krunoslav Ris iz Betawarea.

Dogradonačelnik Vladimir Ham upozorava da je dug put do izmjene fakultetskih programa, a informatička zajednica ne može toliko čekati.

– Pučka otvorena učilišta često su bazirana na stranim jezicima, a na tržištu su brojne škole stranih jezika pa bi učilišta trebalo preorijentirati prema IT sektoru – smatra Ham.

>>ZŠEM: Headhunteri u lovu na najbolje studente i prije nego dobiju diplomu

>>Društveno poduzetništvo: Prilika za zapošljavanje 60 tisuća radnika

Komentara 5

Avatar Coldmachine
Coldmachine
00:03 13.06.2015.

Vecina informaticara otisla za Irsku, zasto da tu rade za pet sest tisuca kn kad tamo mogu za 5.000€

NI
Nikomah95
20:26 12.06.2015.

Postoje online besplatne skole za sve vrste IT stručnjaka. Izmedju ostalih, cak i Harvard omogućuje ljudima iz cijelog svijeta da se educiraju na taj način. Vrijedi pokušati...

SO
soniakovac
14:05 14.06.2015.

Osnovnoškolski program informatike je odavno zastario,upisna kvota za računalnog tehničara u EMŠC-u Osijek je 24 !!!! Što reći ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije