Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNIŠTILI NOKIJU

Ogorčeni Finci: Apple je kriv za rezanje rejtinga

Stubb i Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.10.2014.
u 22:00

Dvostruki udar: Steve Jobs pokopao je Nokiju i uništio industriju papira

Apple i Steve Jobs krivi su za sve, smatraju u Finskoj nakon što je prošlog petka ta država izgubila prvorazredni AAA kreditni rejting u agenciji Standard & Poor’s.

Na kompaniju iz kalifornijskog Cupertina prst je upro finski premijer Alexander Stubb izjavivši u ponedjeljak u razgovoru za medije da su iPhone i iPad odgovorni za propast dva finska ekonomska bisera – Nokije i papirne industrije.

– Pomalo paradoksalno, ali može se reći da je iPhone uništio Nokiju, a iPad finsku papirnu industriju, ali mi ćemo se vratiti – izjavio je Stubb za američku televiziju CNBC.

Riječi finskog premijera imaju smisla ako se zna što je S&P zamjerio Finskoj pri snižavanju rejtinga i što je Nokia nekad značila za tu skandinavsku državu. Za usporavanje finske ekonomije koja dobara i usluga proizvede u vrijednosti 256 milijardi dolara Standard & Poor’s je – uz rigidno tržište rada – naveo i opadanje udjela na globalnom IT tržištu.

Stara slava

Naime, Nokia je do prije osam godina bila lokomotiva finskog gospodarstva. Od 1998. do 2007. godine kompanija iz Espooa bila je zaslužna za čak četvrtinu rasta finskog BDP-a. Osim toga, bila je nesporni vladar svjetskog tržišta mobilnih komunikacija, a 2007. godine držala je polovinu tržišta mobitela i vrijedila 150 milijardi dolara.

A onda je 2007. godine Apple predstavio prvi iPhone. Udjel Nokije počeo je padati, da bi dostigao lanjskih svega tri posto. Od 2007. godine do danas njezina je dionica izgubila 75 posto vrijednosti, a početkom ove godine preuzeo ju je američki Microsoft za sedam milijardi dolara.

Pogođeno šumarstvo

Drugi udarac finskom gospodarstvu Apple je zadao 2010. godine lansiranjem iPada koji je čitanje elektroničkih knjiga doveo na novu razinu. To je snažno negativno utjecalo na industriju papira, a upravo u Finskoj nalaze se dva velika europska proizvođača, UPM Kymmene i Stora Enso.

Šumarstvo sudjeluje s približno petinom u ukupnom finskom izvozu i predstavlja 18 posto industrijske proizvodnje. Očekuje se da ove godine finski izvoz papira padne već četvrtu godinu zaredom.

No, Finci ipak gledaju optimistično u budućnost, tvrdi premijer Stubb.

– Šumarstvo se polako oporavlja kroz bioenergiju, a nova Nokia uspinje se u proizvodnji mrežne opreme. U pravilu, u teškim vremenima dobijete mnogo inovativnosti – istaknuo je Stubb.

Komentara 1

OR
orao10
05:22 18.10.2014.

Zivila Amerika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije