Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Odlazi jedan o tvoraca Alibabe, pred tvrtkom je nova era

Suosnivač firme Alibaba, Jack Ma, stupa sa svoje pozicije upravitelja nakon 20 godina na čelu. Unutar tih 20 godina pretvorio ju je u jednu od najuspješnijih kompanija u Kini.
10. rujna 2019. u 15:59 0 komentara 206 prikaza
Jack Ma
Foto: Reuters/PIXSELL

Suosnivač poznate 'e-commerce' firme Alibaba, Jack Ma, danas stupa s mjesta predsjednika kompanije i mijenja ga njegov zamjenik Daniel Zhang objavljuje BBC. Jack Ma je najbogatiji čovjek u Kini s bogatstvom koje Forbes procjenjuje na $38.6 milijardi, a njegova tvrtka je vrijedna $480 milijardi . Ma je također prvi od Kineskih internet businessmana koji je odstupio od svoje firme. 

alibaba | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Jack Ma je jako popularan u Kini zbog svoje karizmatične osobnosti i osebujnog stila te je najprepoznatljiviji businessman u cijeloj Kini. Uspoređivan je sa Steveom Jobsom zbog njegovih tehnoloških dostignuća i vrlo je jedinstvena figura u kineskoj ekonomiji.

Ma je rođen u gradu Hangzhou u istočnoj Kini i u mladosti je bio učitelj. S 33 godine kupio je svoje prvo računalo i s grupom prijatelja je pokrenuo firmu Alibaba. Inspiriranu događajem kad je na internetu tražio pivo, ali nije vidio nikakve rezultate za kineska piva. Ma je još u ranim danima shvatio važnost interneta. Alibaba nije njegova prva kompanija, ali je prva koja je postala uspješna. U ranim danima stranica je bila organizirana oko poslovanja među tvrtkama. Kasnije je dodala tradicionalnu 'e-commerce' funkciju gdje prodaje privatnim osobama, a 2003. je pokrenuo platežni sustav Alipay.

No, Ma nije bez problema. Javno je podržavao takozvani 996 sustav. To je princip rada na 12 sati dnevno, 6 dana u tjednu. Ideja koja je jako kontroverzna među kineskim narodom i predmet čestih rasprava u medijima. 

Alibaba | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

Njegov zamjenik Zhang je čista suprotnost. tih  i nezamjetan. Unutar firme ga od šale zovu Xiaoyaozi, lik iz popularnog kineskog romana koji nije dobar borac, ali je izniman trener i učitelj. Pred njim je vjerojatno najteže vrijeme u povijesti tvrtke jer nekada obećavajuće kinesko tržište je prestalo rasti, a planovi širenja na zapad su donijeli razočaravajuće rezultate. Tvrtka je isto morala odgoditi svoj plan širenja u Hong Kong zbog  u tom gradu. 

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Zapeli ste na poslovnom planu? Postoji škola koja će vam pomoći da iskočite iz prosjeka

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.