Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Od Nove godine trebale bi porasti plaće, možete vidjeti koliko bi vama

– Radnici koji imaju niske plaće ni do sada nisu plaćali porez na dohodak, što znači, ako se smanji stopa poreza, njima to ništa ne znači, čak i ako se promijeni osobni odbitak, to također za njih ništa neće značiti –  rekla je porezna stručnjakinja.
13. kolovoza 2020. u 09:05 6 komentara 7494 prikaza
Bankomat
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Među prvim potezima nove Vlade najavljene su veće plaće zbog manjeg poreza na dohodak. Tako će se porez na dohodak smanjiti s 36 na 30 posto, odnosno s 24 na 20 posto, a povišice bi išle od Nove godine.

Blagajnička ladica Prijedlog na stolu U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine

Za one koji sad imaju deset tisuća kuna bruto, odnosno 6876 neto, značilo bi to da će od Nove godine primati 7056 kuna, odnosno 188 kuna više. Oni s plaćom od 9734 kune imat će 10.112 kuna, odnosno porast od 377 kuna. Direktorske plaće, one koje premašuju 26 tisuća kuna neto, dobit će oko tisuću i pol kuna više od iduće godine, javlja Nova TV.

Porezna stručnjakinja Anja Božina objašnjava kako oni s visokim plaćama plaćaju i veći porez na dohodak te da radnici s minimalcem i plaćom manjom od 4 tisuće kuna neće dobiti ništa.

– Radnici koji imaju niske plaće ni do sada nisu plaćali porez na dohodak, što znači, ako se smanji stopa poreza, njima to ništa ne znači, čak i ako se promijeni osobni odbitak, to također za njih ništa neće značiti – dodaje Božina.

Automobili MANJE BIROKRACIJE Građanima znatno olakšan unos rabljenog automobila

I o poslodavcima ovisi

Ministar Zdravko Marić u izjavi prije mjesec dana rekao je da smanjenje poreza nije garancija da će neto plaće porasti.

– Smanjivanje poreza, moram reći nažalost, nije garancija da će neto plaća porasti. Zato što poslodavci na kraju, kao što neki nisu smanjili cijene kad je PDV snižen, mogu korigirati bruto na niže – rekao je nedavno Marić.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Polupismeni intelektualac:

    Konačno... još samo PDV smanjit na realnih 16% i ekonomija može profunkcionirat. Što sa viškovima iz javnog sektora? Nek se prime posla(kopat krumpir) ili pravac dijaspora.

  • ares2020:

    Smanjenje niže porezne stope s 24 na 20 je u redu ali smanjenje više s 36 na 30 je ludost, nju je trebalo povisiti na 40 posto jer od navedenog smanjenja korist će imati prvenstveno političari, strani menadžeri, menadžeri u ... prikaži još! državnim poduzećima... a za ozbiljnije povećanje mirovina novca neće biti !!!

  • Deleted user:

    Još jedan zakon napravljen za osobne potrebe političara, još jedna kap u čašu za odlaske!!