Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma

Novi režim mirovinske štednje: Građanima odluka o rizičnosti ulaganja

Trg bana Jelačića
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
01.06.2014.
u 11:29

Potportfelji - Obveznici mirovinskih fondova do 7. kolovoza moraju odlučiti jesu li za fond "A" s najrizičnijim portfeljem, fond "B" srednje rizičnosti ili konzervativni "C".

Novi podtip obveznog mirovinskog fonda u kojem će štedjeti za mirovinu članovi mogu izabrati već desetak dana; od 20. svibnja teče i do 7. kolovoza trajat će rok za izbor A, B ili C potportfelja, sukladno sklonosti riziku i – dobnim ograničenjima.

Odabir se radi osobno na šalteru Regosa u Fini uz osobnu iskaznicu. Sve one koji to ne učine sustav će automatski rasporediti u skupinu B, i to proporcionalan broj neodlučnih u svaki od četiri mirovinska fonda. Od 7. do 20. kolovoza usklađivat će se imovina u fondovima, a nakon početka rada novih fondova 21. kolovoza bit će ih moguće mijenjati jednom u tri godine, i to u godini života osiguranika djeljivoj s tri, u mjesecu kad je rođen. Zvuči kao šala, ali to je stvarno kriterij.

Rizičnije samo za mlade

Podsjetimo, u potportfelju najrizičnije kategorije A najmanje 30% imovine bit će uloženo u obveznice RH ili zemalja EU i OECD, a najviše 55% u dionice izdavatelja iz nabrojenih zemalja te je minimalno 40% imovine denominirano u kuni. Namijenjen je mlađoj populaciji koja je spremna preuzeti veći rizik da bi pokušala postići i veće prinose, no najkasnije deset godina prije ciljanog datuma mirovine, postavljenog prema dobi, član mirovinskog fonda mora se preseliti u potportfelj B srednjeg rizika.

Najmanje pola imovine tog fonda bit će uloženo u već spomenute obveznice, a najviše 35% u dionice. Usto, najmanje je 60% imovine u kunama. No ni B kategorija ne može biti vječna; pet godina prije umirovljenja, nakon 60. godine života, obveznik mora preseliti svoju imovinu u najkonzervativniji – C portfelj s minimalno 70% imovine u obveznicama i najviše 10% u investicijskim fondovima. Dionicama ovdje nema mjesta, a barem je 90% imovine u kunama.

Besplatna izvješća

– Omogućit će se bolje usklađivanje imovine fonda s investicijskim ciljevima i preferencijama članova. Mlađim članovima koje čeka još dugo razdoblje štednje više odgovara portfelj s većim udjelom dionica, članovima pred mirovinom prikladnije su obveznice i drugi instrumenti s većom stabilnošću cijene – istaknuo je Andrija Hren, voditelj odjela analize Erste OMD-a, na edukaciji koju je organizirala Akademija Zagrebačke burze.

Izvješće o stanju na osobnom računu osiguranici će dobivati najmanje jednom godišnje, a još od siječnja 2013. na internetu uz autorizaciju PIN-om mogu dobiti elektroničke dokumente Regosa. Tako su dosad, ne plaćajući biljeg, uštedjeli oko 1,5 mil. kn.

>>Ulagali u državne obveznice i na njima zaradili 5 milijardi kuna

>>Konzervativniji fond za one pred mirovinom, agresivniji za mlađe

Komentara 5

PR
propalismoFranjoskroz
22:09 01.06.2014.

trebao bi postojati i d model.Dakle da ja sam odlučujem gdje i kako ću ulagati svoje novce a ne napušeni fond menadžer koji naplati proviziju za uništavanje mojih novaca,Ako se neko smije igrati sa mojom mirovinom,zašto to ne bi bio ja??

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
07:28 02.06.2014.

Nema tu nikakvog rizika. Sve će Vam to uzeti. Uz grohotan smijeh.

NA
narod1
19:49 01.06.2014.

To znači da građani moraju znati umijeće ulaganja u dionice kao i fond menadžeri. Sudeći prema rezultatima uz malo truda biti će i bolji od fond menadžera. Ali sada treba biti oprezan jer se očekuje krah burze u Americi štošto znači popriličan pad, a lančana reakcija uvijek je u EU i Hrvatskoj. No nisam siguran da to domaći 'stručni' menadžeri znaju, trebao bi im netko reći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije