Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Novi model rasta ide sporije no što želimo'

Proces će potrajati godinama, rekao je guverner HNB-a
14. studenoga 2013. u 07:43 3 komentara 504 prikaza
boris vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ekonomija se počela preusmjeravati na nov model rasta temeljen na investicijama i izvozu, ali taj je proces sporiji nego što bismo mi to htjeli i potrajat će godinama, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić, domaćin treće konferencije o strukturnim reformama, a u prvom planu bilo je iskustvo Švicarske u privlačenju investicija koje bi trebala kopirati i Hrvatska.

Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, švicarska državna tajnica, kazala je da ta zemlja svoj uspjeh može zahvaliti inovacijama i konkurentnosti:

– Za biznis su najvažniji politička i gospodarska stabilnost, pravna sigurnost i predvidljivost odluka vlasti. Imamo izbalansiran proračun i ograničenja u zaduživanju, fleksibilno tržište rada, obrazovni sustav koji puno polaže na edukaciju u tvrtkama. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je poboljšanja u pribavljanju dozvola.

>> Vujčić priprema neograničene kredite za tvrtke

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • bubimima:

  A šta potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže na prednostima Švicarske koje je Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch nabrojala? Hrvatska ne zadovoljava niti jedan od tih uvjeta.

 • Avatar gladnijura
  gladnijura:

  Kad bi preko noći, sva proizvodna postrojenja koja su nestala u ratu i pretvorbi, nekim čudom počela ponovno proizvoditi, i opet bi nam trebalo barem 20 godina da se vratimo gdje smo bili prije rata. A i to je pitanje ... prikaži još! jer su svi proizvodili preskupo i nekvalitetno. Za nas ne vrijede pravila kao za sisteme koji su stoljećima kapitalizam. Naše su glave i dalje u socijalizmu koji može postojati samo na nebu.

 • autoritet:

  O kakvom "modelu rasta" govori g. Vujčić? Čini se da je popio previše koktelčića s g. premijerom pa mu se priviđaju nepostojeće stvari i modeli...