Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Nove sorte ljepotica i opsesija

Sjeme BC instituta završava u izvozu u više od 20 zemalja, od EU do BiH, Srbije, Rusije, Turske..., a poslani su i prvi uzorci na kinesko tržište
13. lipnja 2018. u 07:23 0 komentara 286 prikaza
BC Institut
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U moru nabildanih megapsina teško je plivati, još teže ako su udružene poput Duponta i Pioneera, ChemChine i Syngente ili najnovijeg para Bayera i Monsanta. No hrvatskim je poljoprivrednicima, čini se, i unatoč darovima kojima ih te multinacionalke povremeno zasipaju, najdraže domaće sjeme poput onoga iz BC instituta koje već 121 godinu rađa na njihovim njivama, čulo se među uzvanicima te kompanije koja je jučer u Rugvici organizirala Dan polja BC strnih žitarica.

Živi zid "Domaće je najbolje Živi zid najavio kampanju za spas poljoprivrede

Da i mala tvrtka u odnosu na biokemijske svjetske divove može razvijati dobar biznis, potvrđuje činjenica da su stručnjaci BC instituta od njegova osnivanja u svijet otpravili više od 250 različitih hibrida kukuruza i više od 100 sorti pšenice. Od stvaranja do registracije hibrida kukuruza poput pajdaša, mejaša, dugog, kekeca, klipana, riđana, alibija, thrillera..., u prosjeku prođe i 10-ak godina, pa se jučer na Danu polja s oduševljenjem pratilo predstavljanje dviju novih ozimih sorti pšenice, ljepotice i opsesije, te novih sorti ozimog ječma, srećka i gospodara.

BC Institut
1 / 5
BC Institut

Ivica Ikić, predsjednik uprave BC instituta, kaže da 40% njihova sjemena završava u izvozu u više od 20 zemalja, od članica EU do BiH, Srbije, Rusije, Turske... Od ove godine prisutni su i u Grčkoj, Bugarskoj i Slovačkoj, a kako bi lakše zastupali svoje interese i proizvode, na ogromnom su ukrajinskom tržištu, koje smatraju potencijalno najzanimljivijim, otvorili i predstavništvo.

– Morate biti prepoznatljivi, imati vrhunski urod i sjeme te na neki način biti drukčiji, poput našeg pajdaša koji je već sedam godina najprodavaniji hibrid kukuruza na hrvatskom tržištu – objašnjava Ikić ističući da njihovi proizvodi uz kvalitetu imaju i dodanu vrijednost.

Zlata Vrijedan Zbog mandarina seli pčele na ispašu u dolinu Neretve

– Istraživanja su pokazala da mliječna goveda, svinje, pilići... koji se hrane kukuruzom iz našeg sjemena bolje napreduju u tovu, a naš je kukuruz otporniji i na mikotoksine, koji su danas sve veći problem – ističe Ikić. Strateški je cilj kompanije zadržati postojeće pozicije u RH, gdje s kukuruzom drže i 30% tržišta, te još veći izvoz. Uz pomoć novoga partnera, poslali su prve uzorke i na kinesko tržište, od kojega puno očekuju.

Sir Mljekari još na koljenima Uvoz mlijeka rastao 81 posto, a sireva čak dva i pol puta
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.