Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv Ministarstva gospodarstva za prijavu projekata

Novac EU prilika i za naše sektore medicine i zdravlja

Rijeka: Predstavljanje novog farmaceutskog kompleksa tvrtke Jadran galenski laboratorij
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
17.06.2022.
u 22:40

Rok za kandidiranje projekata je 8. srpnja, a prolazit će prednotifikaciju u EK do kraja 2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv hrvatskim tvrtkama i institutima iz sektora medicine i zdravlja da prijave svoje projekte koje bi Hrvatska uputila EK za uvršenje na listu Važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) u području zdravlja.

Riječ je o inicijativi poguranoj pandemijom COVID-19, u kojoj se pokazala nedovoljna vlastita proizvodnja lijekova i drugih medicinskih proizvoda, premda je EU izuzetno aktivna u znanstvenim radovima. Stoga, EU cilja aktivirati istraživanja i razvoj u ključnim terapijskim područjima, inovacije u području biologije i inovativne industrijske pogone u segmentu bio-proizvodnih kapaciteta, osiguranje povećanja proizvodnih kapaciteta aktivnih farmaceutskih sastojaka i lijekova za ključne terapije, te jačanje digitalnih kapaciteta u zdravstvenom lancu.

Prihvatljivi su projekti koji donose modernizaciju proizvodnje, inovativne proizvode u novim terapijskim područjima, personalizirane lijekove i medicinske tehnologije, te spremnost brzog odgovora na zdravstvene krize. Primjerice, proizvodnja uređaja koji koriste nove metode poput 3D printera, istraživanje i proizvodnja stanične i genske terapije koja bi omogućila i manje troškove liječenja, proizvodnja uređaja koji će pružiti poboljšane onkološke terapije i dijagnostiku, ranije otkrivanje raka, istraživanja novih antibiotika i slično.

Projekti moraju biti novi i spremni za realizaciju unutar dvije godine, ne smiju imati već osiguran drugi izvor financiranja, a korisnik mora sam pokriti dio troškova. Rok za kandidiranje projekata istječe 8. srpnja, a prolazit će prednotifikaciju u EK u dva navrata, do kraja 2022. 

>> VIDEO Objavljena lista zemalja čije će kompanije najviše pogoditi rat u Ukrajini. Evo na kojem je mjestu Hrvatska

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije