Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njemačka središnja banka neće isplatiti dobit prvi put od 1979.

Rezultat u 2020. pritisnuli su i veći troškovi kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima osigurava financiranje za komercijalne zajmodavce i kreditiranje. Kamatni su prihodi središnje banke pak smanjeni.
03. ožujka 2021. u 14:39 1 komentara 246 prikaza
Cabinet meeting
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Njemačka središnja banka objavila je u srijedu da prvi puta od 1979. godine neće isplatiti dobit vladi zbog viših rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i viših troškova kamata. Krizne mjere monetarne politike u krizi „primjetno“ su utjecale na bilancu, navodi Bundesbank u priopćenju.

FILE PHOTO: VW re-starts Europe's largest car factory after coronavirus shutdown Nejednakosti u plaćama Gdje se najviše zarađuje: Evo kolike su najbolje početne plaće u Njemačkoj, a kolike u Hrvatskoj

U prethodnoj godini banka je isplatila 5,9 milijardi eura dobiti. Isplaćuje je redovno od uvođenja eura 1999. godine, a najviša je bila u 2001. godini, kada je premašila 11,2 milijarde eura. Bundesbank je u pandemijskoj godini bio prisiljen povećati rezervacije za rizike za 2,4 milijarde eura, na 18,8 milijardi eura.

"Viša razina rezervacija za rizike glavni je razlog zašto Bundesbank objavljuje uravnoteženi godišnji rezultat za 2020. godinu i ne distribuira dobit prvi put od 1979. godine", rekao je guverner Jens Weidmann na konferenciji za novinare.

Rezervacije će dodatno porasti u ovoj godini, "ponajprije zato što se rizična situacija vjeojatno neće znatnije promijeniti", dodao je Weidmann.

Rezultat u 2020. pritisnuli su i veći troškovi kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima osigurava financiranje za komercijalne zajmodavce i kreditiranje. Kamatni su prihodi središnje banke pak smanjeni.

Lidl brojne pogodnosti Lidl Hrvatska četvrtu godinu zaredom povećava plaće te isplaćuje 13. plaću

Bundesbanku pripada i udio u dobiti Europske središnje banke (ECB), ali dobit će tek nešto više od 1,6 milijardi eura, znatno manje nego u godini ranije kada su mu isplaćene 2,4 milijarde eura.

ECB raspoređuje višak središnjim bankama 19 članica eurozone, a Bundesbanku pripada najveći udio, oko 26 posto, u skladu s udjelom uplaćenog kapitala, podsjeća agencija dpa.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • konzervativni_preporod:

    Zašto banke spašavane novcem poreznih obveznika taj isti novac ne vraćaju kao kredit po drastičnim kamatama ?