Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdeslav Šantić:

'Nikad nećemo dostići broj zaposlenih iz 2008.'

Zdeslav Šantić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
31.01.2015.
u 07:30

"Uz veću industrijsku proizvodnju za rast BDP-a trebaju još porasti investicije i domaća potrošnja"

Teško je očekivati da će BDP porasti samo na temelju rasta industrijske proizvodnje, ali taj rast pokazuje put kojim treba ići, a to su izvoz i poboljšanje konkuretnosti. Pozitivno je što industrija raste u prerađivačkom sektoru, no za rast BDP-a potrebno je povećanje domaće potrošnje i investicija, komentira Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Kad se može očekivati oporavak na tržištu rada?

Moramo biti svjesni da će se u početku proces gospodarskog oporavka temeljiti na rastu produktivnosti, a ne zaposlenosti, tako da znatnije povećanje zaposlenosti ne vidim ni u ovoj ni u idućoj godini. Pred nama je i proces restrukturiranja javnog sektora i fiskalne konsolidacije, što će povećati pritiske na smanjenje broja zaposlenih. No, ako pod utjecajem Vladinih mjera krene rast zaposlenosti mladih, to će biti prvi signal oporavka privatnog sektora.

Koliko će nam trebati vremena da nadoknadimo izgubljena radna mjesta od 2008.?

Pitanje je hoće li se tadašnja zaposlenost ikada dostići u apsolutnom iznosu jer imamo nepovoljne demografske trendove i pojačane migracijske procese. Za taj cilj dug je, dug put pred nama.

>> Rast industrijske proizvodnje od 5,3 posto

>> Hrvatska će jedina u EU i ove godine imati pad BDP-a

Komentara 19

L0
luena 01
09:57 31.01.2015.

SDP-a prognoza ...Za rast BDP potrebna nam je veca potrosnja potrebne su nam investicije... Da bi imali vecu potrosnju moramo imati manji PDV i nize cijene,nize kamate pogotovo kod zaduzivanja u bankama,zaduzivanja u domacoj valuti ane kao sto somo sadd vidjeli,katastrofa, a tu su banke i takvi bankari kao on kumovali,nije normalno da za hranu placas isti PDV kao za TV-e i drugu tehnicku robu... Investicije ,tko je lud kod nas investirati kad se porezi mjenjaju iz sata u sat ne iz godine u godinu..Birokracijom su zakljucali vrata pa nema ni stranih investitora ,sa ovako optimisticnim ljudima kao ovaj smo osudjeni na propast...Bez novih radnih mjesta ,novih zaposljavanja nema ni vece proizvodnje ni vece konkurentnosit ,ne na domacem nego ni na stranom trzistu...

NV
novo vriijeme
08:45 31.01.2015.

Tko je pustio ovog negativca na stranice VL. Zašto ne bi dostigli i prestigli zaposlenost iz 2008, naravno da možemo uz pravu vlast samo prvo se moramo riješiti bankara poput Zdeslava i drugova švicarac lihvara skupa sa političarima kojima onii upravljaju Ima dosta zemalja kojima ide dobro i uz naše prirodne resurse moglo bi i nama.

Avatar comparator
comparator
08:52 31.01.2015.

Košnicu zahvačenu varoom čiste pčelice radilice dok neke pronalaze nektar u dalekoj Njemaćkoj .Hoće li ostatak radilica zadovoljiti glad matice podmlatka i trutova ? Prihrane brzo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije