Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Neopravdano smo euforični zbog najave uvođenja eura

U trenutku kad se potpuno odreknemo monetarne politike, ostaje samo fiskalna da utječemo na zbivanja. Zato je sad trebamo srediti
11. studenoga 2017. u 14:59 15 komentara 1525 prikaza
Financijski doručak OTP i Splitske banke u Muzeju Mimara
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Na pitanje kad bismo trebali uvesti euro, moj odgovor je – nikad! – iznenadila je sudionike 18. financijskog doručka Splitske banke i OTP-a o uvođenju eura Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb, no i pojasnila da to ne kaže jer misli da ga ne bismo trebali uvesti, nego zato što smatra da nećemo ispuniti pretpostavke za to.

euri Zajednička valuta Euro ne želi 59,5 posto hrvatskih građana

– Izvjesnost da ćemo dotad dovoljno smanjiti javni dug vrlo je mala, aktualni trend nas zavarava. Strukturni deficit nam se pogoršava, upozoravaju nas i MMF i EK – otvorena je Maruška Vizek. Kaže da nam u trenutku kad se potpuno odreknemo monetarne politike ostaje samo fiskalna da utječemo na zbivanja.

– Zato je bitno da sad sredimo fiskalnu situaciju. Sad nam vlastita valuta pomaže barem malo u recesiji – smatra analitičarka. Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta stava je da bi euro trebali uvesti između 2023. i 2025. pod pretpostavkom da dotad ostane pozitivan zamah u poslovnom ciklusu, no upozorava na značajne rizike.

– Cijeli naš uzlet događa se zahvaljujući rastu eurozone. Međutim, ako se dogodi neki šok na financijskim tržištima, naći ćemo se u situaciji da nećemo moći smanjivati javni dug u BDP-u. Otkad je HNB predstavio strategiju uvođena eura, mislim da smo neopravdano euforični – istaknula je Marijana Ivanov koja ipak vjeruje da ćemo značajno smanjivati javni dug, na što će nas tjerati i MMF, i EK, i Vlada, i HNB...

S obzirom na to da većina anketa pokazuje da građani nisu oduševljeni uvođenjem eura, a najnovija koju je proveo Moj posao da čak 74 posto ispitanika smatra da prelazak na euro do 2020. nije dobra ideja, prof. Marijana Ivanov je upozorila na raskorak u shvaćanju makroekonomista koji gledaju koristi za gospodarstvo u cjelini i građana koji su usmjereni na svoj individualni život, a on se kod većine vrti oko kune.

– Oni ne mogu vidjeti da je pad kamate i njihova korist, da će država imati više novca za ulaganje u zdravstvo ili negdje drugo gdje će i oni imati ekonomske koristi. Treba raditi na ekonomskoj pismenosti – zaključila je prof. Marijana Ivanov.

GALERIJA Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Financijski doručak OTP i Splitske banke u Muzeju Mimara
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Marijana Ivanov Marijana Ivanov Profesorica na Ekonomskom fakultetu o proračunu i Vladinoj eurostrategiji Zagreb: Konferencija o strategiji uvođenja eura u Hrvatskoj ULAZAK U EUROZONU Što euro donosi hrvatskim građanima i poduzetnicima? Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ 'Nije istina da ćemo imati europske cijene i hrvatske plaće'
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas