Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sven Müller:

Naknada od 50 lipa za ambalažu ostaje

sven muller
Foto: Boris Ščitar
30.11.2013.
u 11:12

Za dva tjedna donijet će se plan akcije za ključne probleme Fonda

Doći na čelo Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti velik je “zalogaj”. U problemima je, Vlada je nezadovoljna... O svemu tome razgovarali smo s novim v.d. ravnateljem Svenom Müllerom.

Koji će biti prvi vaši koraci?

Prvo u oči upada javno mišljenje o Fondu i problemi koji se odnose na posebne kategorije otpada, a onda kroz ambalažni otpad. Tu su dvije najkritičnije točke u poslovanju fonda i tu će biti najviše mjesta za poboljšanje i sigurno ćemo ići brzo u akcijski plan. Analize se rade i za dva tjedna imat ćemo akcijski plan s pet neuralgičnih točaka s kojima ćemo izaći van kao i s načinima i rokovima kako ih popraviti.

Hoćete li mijenjati naknade PET ambalaže od 50 lipa?

Visinu povratne naknade nećemo mijenjati. Sama riječ govori da je to povratna naknada, odnosno depozit, i ona je financijski neutralna kada govorimo o prihodu Fonda. Riječ je o tome da sam sustav ima drugih neuralgičnih točaka, a to su ponajprije cijene sirovina koje se kroz otpad izdvajaju i trgovina tim sekundarnim sirovinama. To nije dobro i treba se postaviti na tržišne osnove tako da se cijena tih sirovina određuje po cijenama koje kotiraju na tržištu. Način skupljanja ambalažnog otpada, prebrojavanja, sortiranja, transportiranje prema oporabiteljima nije na zadovoljavajućem poslovnom nivou.

Imate iskustva u provođenju projekata, a Fond dugo nije proveo nijedan.

Ne možemo reći da Fond nije proveo nijedan projekt, ali isto tako ne možemo reći da smo zadovoljni brojem provedenih projekata. Još 2005., 2006. i 2007. godine sklapani su ugovori za sanacije odlagališta, a realizacija tih ugovora je na krajnje nezadovoljavajućoj razini. Fond će pomoći jedinicama lokalne samouprave i komunalnim tvrtkama koje su nositelji projekata da ih vode na stručan način. To je posao koji radimo ne samo zbog europskih direktiva nego radi svih nas koji živimo u Hrvatskoj.

Gdje će biti fond za tri godine?

Cilj je neefikasan sustav posebnih kategorija otpada učiniti učinkovitim. Želimo sustav implementirati i zatvoriti priču o gospodarenju otpadom. Moramo promišljati o budućim aktivnostima, a koje se vežu i na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije. Moramo sagraditi infrastrukturu da ju biznis i tržište preuzme. Nije smisao da država i javni sektor stalno financiraju poslove u vezi s otpadom. On mora biti samoodrživ, a to se može samo ako to stavimo na zdrave ekonomske osnove.     

>>Razrješenja i imenovanja na čelu Fonda za zaštitu okoliša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije