Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva postotka više od eurozone

Rekordna inflacija u travnju čak 9,4 posto! Hrana u godini dana poskupjela gotovo 13 posto

Potrošačka košarica dodatno će poskupjeti uvođenjem eura
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
16.05.2022.
u 12:23

U odnosu na ožujak, cijene su u mjesec dana skočile 2,6 posto

Travanjska inflacija u Hrvatskoj bila je 9,4 posto, što je gotovo dva postotka više od prosječne stope inflacije u eurozoni u tom mjesecu.

Hrana je u godini dana poskupjela gotovo 13 posto, prijevoz 16 posto, usluge u restoranima i hotelima 11 posto, a troškovi stanovanja oko 9 posto. Višu inflaciju od Hrvatske u eurozoni imaju samo baltičke zemlje, Slovačka te Luxemburg i Nizozemska.  

U odnosu na ožujak, cijene su u mjesec dana skočile 2,6 posto. 

U samo jednom mjesecu, travnju, cijene su skočile gotovo kao tijekom cijele prošle godine. S takvim povećanjem inflacije pitanje je i kakva će biti ocjena Europske komisije kad se krajem ovog mjeseca bude odlučivalo ispunjava li Hrvatska kriterije za ulazak u eurozonu. Podsjećamo, inflacija bi smjela biti samo 1,5 posto viša od inflacije u tri zemlje s najnižim rastom cijena, a to su Francuska, Finska i Malta, gdje je u travnju inflacija bila više nego upola manja nego u Hrvatskoj. 

Promatrano na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće – za 7,6%, zatim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva – za 5,3%, restorani i hoteli poskupjeli su 3,8%, (+0,19 p.b.), hrana i bezalkoholna pića 2,5%, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava 1,9% te prijevoz 1,7%, 

Cijena hrane čini četvrtinu potrošačke košarice, a ona je s gotovo 35% utjecala na godišnju stopu rasta potrošačkih cijena u travnju. 

Inače, hrvatska Vlada smatra da će prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj ove godine biti 7,8 posto, što je znatno iznad procjene s kojom je danas izašla Europska komisija. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Le-Freak
Le-Freak
12:07 16.05.2022.

Ne mogu vjerovati... "Visu inflaciju imaju samo tri zemlje" Onda u tekstu ".. visu inflaciju imaju balticke zemlje(znaci 3) Luxemburg(4) Nizozemska (5) te Slovacka (6)" Sada je samo pitanje na kojoj se skoli uci da je 3 istovjetno 6? Znamam u stvari samo jedne koji uce takvu matematiku.

Avatar solinarep
solinarep
12:13 16.05.2022.

Matematika vam je ludilo!

Avatar HighHopes
HighHopes
12:36 16.05.2022.

Kako samo 13 % poskupjela hrana? Dajte malo promotrite cijene, daleko više je sve poskupjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije