Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem listu

Naftni rat potresa svijet. Barel pao na 57 dolara!

naslovnica
15.12.2014.
u 00:03

Saudijska Arabija žestoko je odbacila mogućnost da članice OPEC-a smanje proizvodnju svjesna da nafte na tržištu ne nedostaje.

Do prije samo nekoliko mjeseci američka administracija za zaštitu svojih globalnih interesa oslanjala se na veliku vojnu silu. No, situacija se sada znatno promijenila. Oružje prvog izbora više nisu nevidljivi zrakoplovi, nosači raketa ili postrojbe marinaca već – nafta. Strelovitim razvojem frakiranja i drastičnim rušenjem cijena nafte na svjetskom tržištu Washington je preko noći okrenuo geopolitičke odnose na cijelom planetu i pomrsio planove većini svojih neprijatelja ili u najmanju ruku konkurenata.

Za razliku od prije pola godine, kada se barel nafte prodavao po cijeni od oko 120 dolara, cijena ovog energenta prepolovljena je i danas je iznosila 57 dolara. A rušenje cijena i dalje se očekuje. Saudijska Arabija žestoko je odbacila mogućnost da članice OPEC-a smanje proizvodnju svjesna da nafte na tržištu ne nedostaje.

Ono što Arapi ne bi isporučili nadoknadili bi Amerikanci iz svojih škriljevačkih polja te bi Rijad samo izgubio kupce. Odlučili su se stoga na rat cijenama računajući da će niskom cijenom i dodatnom proizvodnjom izmoriti američke proizvođače i uvjeriti ih da se frakiranje ne isplati. No ovo je očito račun bez krčmara.Proizvodnja nafte iz škriljevca danas je u rukama privatne industrije, no to ne znači da SAD kao država s ovakvom cijenom nafte ne ostvaruju ogromne dobitke na geopolitičkom planu.

Dobitke koje za koje su spremne i platiti. Nitko još ne zna kolika je stvarna donja granica isplativosti crpljenja nafte iz škriljevca, a špekulira se da ona iznosi između 40 i 80 dolara po barelu. No što ako američka vlada odluči subvencionirati svoje proizvođače kako bi izdržali ovaj rat cijenama i time bacili ostale zemlje proizvođače na koljena?

>>Cijelu analizu čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

>>Veliki pad cijena nafte, a Hrvati nemaju koristi

>>Doba jeftine nafte: Tko može preživjeti cijenu od 60 dolara

Komentara 56

GE
gemist
21:02 14.12.2014.

Jedino kaj znam da bi nasa drzava od nas izmuzla 5kn bas da je gorivo i 0kn,malo PDV,trosarine naravno pa za autoceste koje smo odavno trebali otplatiti sami iz nameta na gorivo,naravno da nismo,ove autoceste su ispale skupe ko da smo izgradili svemirsku stanicu sami,nevjerojatno sto mi trpimo i kakve gluposti slusamo

PA
pavel1001
21:03 14.12.2014.

pa valjda je vrijeme da sutra poskupi benzin kod nas...

SE
sestrićna
20:47 14.12.2014.

mora da će taj brod biti jedinstven zato jer će na njega drug ivo instalirati crvenu zvijezdu..takav u eu nitko nema a malo ih je ostalo i u svijetu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije