Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Može li se umjesto čaše vratiti 20 boca

Pravni portal IUS - INFO organizirao je predavanje dva suca Vrhovnog suda o ništetnosti, pobojnosti i raskidanju ugovora u sudskoj praksi
Objava 22. rujna 2018. 1854 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 5
 • mikrogrizzly:

  Mediji "gude svoje" jer je hrpa medijskih djelatnika uzela svojedobno kredite u CHF, uklj. i nekoliko ministara (npr. Dalić) jer ih "prebacila pamet" uslijed silne pohlepe. Kako je doista bilo, utipkajte: ‘Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali ... prikaži još! se’ eurima, a onda se otvorio pakao... Dakle, kredit u CHF paritetu je bio odličan kratkoročni, u to doba sredinom prošlog desetljeća čak 2/3 svih prodanih automobila se prodalo na kreditne linije u CHF i vrlo dobro su prošli jer su to bili 2-5 godina krediti i nije ih "štrajfala" grčka kriza 2010. kad je došlo do slabosti eura i propinjanja tečaja CHF. Što se tiče dugoročnih, a tko je od dužnika mogao očekivati da će biti tečaj i kamate "betonirani" u idućih 20-30 godina, na koliko su se oni zadužili!? Gdje im bila pamet (u članku imate lokaciju, jedan auto se mogao kupiti za razliku ili jedna soba više)? I sad te iste banke lihvari, protuustavno djeluju, kamatare i sl. etikete - a niz godina su držali dužnike u CHF u povoljnijim otplatnim uvjetima od onih u eurskim ili kn kreditima!? Onda nitko se nije sjetio tužiti banku i tražiti ništetnost?

  08:07 23. 9. 2018.
 • Zeus609:

  Ako slučaj franak nije pouka građanstvu gdje su na ljestvici... Onda je tek ovo sve katastrofa... Biti odgovoran je nužnost svakog pojedinca... Znaći ne banka(kockarnica) ne kamatama, ne zaduženju!!! U suprotnom da, propast!!!!

  20:39 22. 9. 2018.
 • Vlaskoulicanec:

  I opet polako i svakome razumljivo: banke su trgovci koji nude svoju robu po određenoj cijeni, u ovom slučaju kamate. Svako zaduživanje u stranoj valuti donosi rizik a nagrada zajmoprimcu za taj rizik su niže kamate. I SVI koji su ... prikaži još! uzimali kredite u švicarcima su to znali. Samo ja znam najmanje 10-tero koji su se k.určili jeftinim kreditom. Pa je onda došla jednoga dana maca na vratanca: ovdje porastom vrijednosti franka. I sada bi ti isti koji su godinama plaćali daleko nižu kamatu no oni normalni koji su se zadužili u kunama, da im se opet da povlastica niske kamate i razlika tečaja... Riječju: dobitak je privatan, gubitak javan. I sada bi mi svi morali plaćati za njih. E malo morgen!

  1 23:29 22. 9. 2018.
 • TihiBilic:

  U samom podnaslovu radilo se pretpostavljam o predavanju dva suca Vrhovnog suda, a ne Ustavnog suda (ako sam ja dobro shvatio). Nadalje, ne znam zašto nije u tekstu (u prvom odlomku) gdje se navodi ništetnost promjenjive kamatne stope, istaknuta (boldirana) ... prikaži još!) i valutna klauzula (nadam se da se radi tek o slučajnosti). Dobro je da se suci Vrhovnog suda slažu, a u čemu je i Vrhovni sud već zauzeo svoje stajalište da se ima primjenjivati nacionalni propis uz njegovo tumačenje u duhu prava Europske unije, što će biti vrlo bitno za postupke koje će slijediti. Zašto su svi ugovori o kreditu indeksirani u CHF valuti u RH apsolutno ništetni? Pa zato što je rizičnost kreditnog odnosa postojala tek prividno za banke, koje su mogle već unaprijed pri sklapanju Ugovora o kreditu utemeljeno očekivati pozitivne učinke, koji su se nužno odražavali/ju u gubitku na strani dužnika koji je mogao/že biti neograničen. Upravo zbog toga je takav posao nemoralan, odnosno predstavlja tihu i perfidnu bankarsku prevaru kao i iskorištavanje prednosti banke u odnosu s nestručnim potrošačima.

  17:43 22. 9. 2018.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.