Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrđen Ba1

Moody’s snizio izglede Hrvatske u negativne

slavko linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.03.2014.
u 09:05

Ministar financija Slavko Linić kazao je da će kretanja rejtinga u budućnosti ovisiti o kretanjima u gospodarstvu

Agencija Moody’s Investors Service potvrdila je dosadašnji rejting Hrvatske Ba1 no promijenila je izglede za hrvatski rejting iz stabilnih u negativne. U Moody’s-u navode da su na snižavanje izgleda utjecali oslabljeni srednjoročni gospodarski izgledi, spori tempo smanjenja proračunskog deficita te veliki zahtjevi za servisiranjem vanjskog duga.

Srednjoročni izgledi su pogoršani zbog izazova za konkurentnost, nastavljenog procesa razduživanja i fiskalne konsolidacije koja prigušuje rast. Moody’s je potvrdio važeći rejting Hrvatske Ba1 jer očekuje da se stanje u hrvatskom proračunu neće pogoršavati naglo zbog mjera koje će biti usvojene u sklopu procedure prekomjernog deficita.

Pozitivno je i to što je Hrvatska poboljšala bilancu na tekućem računu plaćanja i devizne rezerve koje bi trebale štititi bilancu od oscilacija na svjetskim financijskim tržištima. U Moody’s-u navode da će bolja prognoza nastupiti u slučaju naznaka održivog ekonomskog oporavka te ako se smanji proračunski deficit. Pogoršanje izgleda će doći ako se fiskalna te metrika gospodarskog rasta i vanjske ranjivosti nastave pogoršavati tijekom duljeg razdoblja.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da će kretanja rejtinga u budućnosti ovisiti o kretanjima u gospodarstvu, dok je potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao da reforme koje Vlada poduzima mora činiti zbog građana, a ne zbog toga što će reći agencije.

>> Moody's popravio izglede Hypa u stabilne

Komentara 44

TP
Tihomir Prdež
09:22 22.03.2014.

"Najuspješnija Vlada u povijesti Hrvatske"!!!

JS
ja sam gladan
09:23 22.03.2014.

Naš precednik, umjesto da raspusti ovu nesposobnu vladu, počeo je pričati viceve, kao i njegov prethodnik. Pa do kad ćemo biti taoci ovakvih nesposobnjakovića i štetočina?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
09:26 22.03.2014.

Eto sad će praznici, pa ljeto i godinaprošla, a sljedeća je predizborna i mandat prošao sa 150.000 ljudi više na burzi i bijede i depresije na svakom koraku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije