Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

MMF zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 2,8 posto

Prema tom izvješću, MMF je procjene hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj i idućoj godini ostavio nepromijenjene u odnosu na prethodne prognoze iz travnja ove godine.
09. listopada 2018. u 06:55 3 komentara 228 prikaza
MMF
Foto: Reuters/PIXSELL

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u najnovijim prognozama procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,8 posto, dok u idućoj očekuje usporavanje rasta na 2,6 posto, pokazuje u utorak objavljeno izvješće „World Economic Outlook”.

stanovi Porezno opterećenje EK neće odustati, Vlada mora uvesti porez na nekretnine

Prema tom izvješću, MMF je procjene hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj i idućoj godini ostavio nepromijenjene u odnosu na prethodne prognoze iz travnja ove godine.

No, blago je povećao procjenu inflacije u ovoj godini s prethodnih 1,5 na 1,6 posto. U 2019. godini inflacija bi, pak, mogla iznositi oko 1,5 posto.

MMF u ovoj godini, također, očekuje nastavak pada stope nezaposlenosti s lanjskih 12,4 na 12 posto, dok bi u idućoj godini ta stopa mogla skliznuti na 11,2 posto.

dr.sc. Mladen Domazet Svjetski znanstvenici apeliraju Uskogrudni fokus na BDP Europi donosi ekonomsku nestabilnost

Višak u tekućoj bilanci plaćanja Hrvatske mogao bi, prema procjenama MMF-a, ove godine skliznuti s lanjskih 3,9 na 2,7 posto BDP-a. U idućoj godini bi, pak, taj višak mogao dodatno pati na 2,3 posto BDP-a.

Procjene MMF-a o BDP-u u skladu s ostalima

I većina domaćih i stranih analitičara u ovoj godini očekuje blago usporavanje rasta gospodarstva u odnosu na lanjskih 2,9 posto.

Tako Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da će BDP porasti za 2,8 posto, dok Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) očekuje rast od 2,7, a Europska komisija od 2,6 posto.

Najoptimističniji su analitičari Addiko banke i Ekonomskog instituta Zagreb, koji očekuju rast gospodarstva od 3 posto, dok Ersta banka procjenjuje rast na 2,8, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) na 2,3 posto.

GRČKA i dalje u krizi Je li eurozona išta naučila iz svoje grčke odiseje?

Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto.

U prvom tromjesečju ove godine hrvatski BDP porastao je za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u drugom kvartalu rast ubrzan na 2,9 posto.

MMF smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva

U najnovijem izvješću, obavljenom na godišnjem sastanku MMF i Svjetske banke na indonezijskom otoku Baliju, MMF je smanjio procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini na 3,7 posto, dok je u prognozama iz srpnja očekivao rast od 3,9 posto.

Smanjenje procjena rasta posljedica je, poručio je MMF, trgovinskih tenzija i uvođenja uvoznih carina, što nanosi štete međunarodnoj trgovini, dok se zemlje u razvoju bore s oštrijim financijskim uvjetima i odljevom kapitala.

Video - Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Direkt:

    To nije rast!

  • Zapadnjak:

    osim za Hrvatsku, izasli su podaci i za sve druge zemlje, podaci se mogu lako naci na mmf-ovim stranicama, pa treba primijetiti nekoliko zanimljivih stvari: 1) Hrvatska, sad vec tradicionalno ima najslabiji rast medu zemljama tzv. "nove europe", a sporije ... prikaži još! rastemo i od nekih zemalja izvan EU, kao sto su BiH, Srbija, Kosovo, Armenija, Gruzija i slicno...2) Od najrazvijenijeg dijela svijeta, prve lige kad je u pitanju bdp po stanovniku najvise rastu (probat cu pravim redoslijedom) Irska, Hong-Kong, Luxemburg, Australija, Novi Zeland, Svicarska, Singapur, SAD, a 6 od ovih drzava (bez SAD-a i Lux.) su jedine drzave u kategoriji "free" na heritageovoj listi ekonomskih sloboda - drugim rijecima, one zemlje sa najslobodnijim trzistem ili najvisim stupnjem kapitalizma (ako bas zelite vidjet tu rijec) su one koje najvise rastu - hm...slucajnost ili je trziste jednostavno bolje od drzave i njenih intervencionizama? 3) procjena rasta svjetskog gospodarstva je smanjena s 3.9 na 3.7 pri cemu su zadrzane procjene rasta za kinu i SAD pa je logicno pitanje tko je prouzrocio to smanjenje procjene... odgovor je ocekivan, ali ujedno i zalostan i zabrinjavajuci: one zemlje gdje uloga drzave u ekonomiji raste, a to je zapadna europa, prvenstveno njemacka, ali i italija, francuska, UK, procjene ovih zemalja su smanjene u odnosu na zadnje (odnosno sad vec predzadnje) izvjesce...

  • Deleted user:

    Statisticki podatci o procjeni rasta bdp su fatamorgana.. . Sve skupa su to namjestene brojke u koje ne vjeruju ni oni koji ih rade.....a kamoli obicni puk .. to su podatci za predsjednicu vez ovlasti..plenkicku i njpnju....sve je to dijeta . .za gladne...