Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem su rascjepkana zemljišta

Mladi mogu udahnuti novi život ranjenoj domaćoj poljoprivredi

01.04.2016., Bjelovar, Gudovac - Danas je otvoreno trodnevno 19. izdanje medjunarodnog Proljetnog sajam u Gudovcu, a koji ce do nedjelje nuditi poljoprivrednu mehanizaciju i sve vezano uz poljoprivrednu proizvodnju. Svoje proizvode izlaze 400-ak izlagaca
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
03.04.2016.
u 10:15

Velik interes za sajam tumači se činjenicom da se mnogi nadaju ući među sretnike koji će uspjeti dobiti novac iz EU za nabavu mehanizacije

Ovdje se može naći sve što poljoprivredniku treba – izgovorio je šećući se među brojnim izlagačima jučer otvorenog Proljetnog sajma u Gudovcu Željko Ledinski, nekoć bjelovarsko-bilogorski župan, a danas vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi proizvodnjom cvijeća, voća, meda, rakija…

I zaista, iznenađujuće velik broj trgovaca poljoprivrednom mehanizacijom i traktorima okupio se jučer u Gudovcu. Ovoliki interes za izlaganje na sajmu nedaleko od Bjelovara poljoprivrednici i stručnjaci s kojima smo razgovarali objašnjavaju činjenicom da poljoprivredni proizvođači očekuju kako će se uskoro početi donositi odluke iz programa Ruralnog razvoja te da će ući među one sretnike koji će uspjeti dobiti novac iz Europske unije za nabavu nove mehanizacije ili traktora.

– Ministar poljoprivrede Davor Romić najavio nam je da idući tjedan kreću poticaji pa se sad spokojni možemo šetati na sajmu i gledati što ćemo od čuda tehnike koja je ovdje izložena kupiti od poticaja – u šali će Matija Brlošić, predsjednik Poljoprivredne komore.

Novi poslovi

Osuvremenjen i dodatno uređen prostor proljetnog sajma ove je godine zakupilo gotovo 500 izlagača, čak stotinu više nego lani. Zemlja partner je Republika Makedonija, a u tri dana manifestacije posjetitelji će moći vidjeti novitete u poljoprivredi kao što su berač smilja i sadilica za kukuruz na foliju. Bit će izložen traktor godine, šumarska mehanizacija i traktori domaće proizvodnje.

– Potpisujem ugovor vrijedan oko milijun eura za isporuku šumskih traktora u Bosnu i Hercegovinu – pohvalio nam se Stjepan Hittner, vlasnik tvornice traktora iz Bjelovara i prvi koji je nakon ukidanja sankcija Iranu izvezao svoju mehanizaciju na to tržište.

Hittner je u poduzetničkim vodama već nekoliko desetljeća pa stoga i ne čudi da ne propušta ovakvu priliku da bi predstavio svoje proizvode.

No sajam u Gudovac dolaze i mladi izlagači, došla je i Andreja Dobroslav Šegregur koja sa suprugom Tomislavom ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Virovitici. Supružnici proizvode oko pet tona meda godišnje.

– Uz puno ulaganja i truda od poljoprivrede se može živjeti – kažu.

Kobna rascjepkanost

Josip Noršić, mladi poljoprivrednik iz Donjih Čeha, složit će se sa Šegregurima da je jedan od problema u poljoprivredi u Hrvatskoj taj što je zemljište rascjepkano. Proizvodi bučino ulje, brašno od buče i sjemenke, a sadi i grah i pir. Obrađuje 25 hektara, rascjepkanih na 37 parcela. 
– Od velikih ne možeš ništa – kaže.

Dario Juričić, voditelj prodaje Volim ljuto, govori nam da je OPG Gorana Vrabeca u kojem je zaposlen uspio jer je tržištu ponudio specifične proizvode – fermentirane ljute umake i ostale proizvode od čili papričice koju uzgajaju na jednom hektaru.

Mlade poljoprivrednike kao svijetlu točku sektora vidi resorni ministar.

– Ovaj je sajam u fokus stavio tu ciljanu grupaciju koja može inovacijama i tehnologijama izmijeniti sadašnju nepovoljnu situaciju u poljoprivredi i njezinoj strukturi. Uvjeren sam da mladi imaju tu poduzetničku energiju – naglasio je Romić. Poručio je da je bjelovarski sajam mjesto komunikacija i razvoja ideja. – Zato se nadam da ćemo i ovdje pronaći neka rješenja za našu poljoprivredu koja je u teškom stanju. Ništa bolje nije ni u Europskoj uniji, ali ona nam neće riješiti naše problem, već to moramo mi sami – kazao je ministar poljoprivrede Davor Romić na najvećem sajmu agrara u državi.

>> Dron snima polja i javlja traktoru koje biljke gnojiti 

>> Od Nove Gradiške pa sve do Osijeka i Vinkovaca nema 10.000 ha zemljišta u komadu

Komentara 4

ZZ
zember.zoran
11:25 03.04.2016.

Kažete ranjenoj? Ja bih prije rekao da je na intezivnoj i na aparatima...

JK
ja-kan
10:28 03.04.2016.

Slavonskom selu nema pomoći dok su na vlasti samo Vlaji i Hercegovci. Čak i oni koji kao predstavljaju Slavoniju u Saboru npr. Glavaš ili Vrdoljak su Vlaji ili Hercegovci kojima su bitniji Imotski ili Široki Brijeg nego Ilok ili Županja.. Što je najgore kada god netko ukaže na ovu istinu odmah ga napadnu kako navodno dijeli hrvatski narod.

SA
samoborka
18:35 03.04.2016.

Hrvatski seljak ce biti prevaren sve dok se ne obrazuje i sam ne ulozi u samoga sebe. Prvenstveno edukacijom. Prosjecni hrvatski seljak je star, neobrazovan, pasivan i naviknut na socijalizam. Dok god seljaci ne budu postali poduzetnici i dok god ne pocnu gledati na svoju djelatnost kao na poduzetnicki pothvat, a ne na "obiteljsku tradiciju u kojoj se i dan danas drze navika i znanja kakva su imale njihove prabake", hrvatska poljoprivreda ce tonuti i propadati. Prestanite uzivati u ulozi zrtve, obrazujte se i tek onda cete biti sposobni vidjeti i iskoristiti potencijal koji ima hrvatska plodna zemlja i podneblje. Politicari su stoka, ali ne mogu vam oni za sve biti vjecna isprika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije