Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje PwC-a

Mladi mogu podići BDP za 7 posto

okrugli stol mladi
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
04.11.2016.
u 09:38

U Hrvatskoj je čak 17 posto mladih isključeno iz radnog i školskog sustava, dok je u Njemačkoj to 11 posto onih od 21. do 24. godine života

Zemlje OECD-a mogle bi povećati BDP za gotovo bilijun dolara kada bi uspjele smanjiti nezaposlenost i neaktivnost mladih na razinu koja vlada u Njemačkoj, pokazalo je izvješće ekonomista PwC-a koji su računali indeks mladih radnika. Kada bi uspjele stopu mladih u dobi od 20. do 24. godine, koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja te nisu zaposleni, spustiti na njemačku razinu, u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj BDP bi se dugoročno povećavao za 2 do 3 posto godišnje, a u Španjolskoj, Grčkoj i Turskoj za čak 7 do 9 posto.

Slično je i za Hrvatsku koja ima gotovo jednak problem nezaposlenosti najmlađe dobne skupine kao i Španjolska. Inače, u Njemačkoj je oko 11 posto mladih koji ne rade i ne obrazuju se, dok je u Hrvatskoj ta stopa viša od 17 posto.

Smanjenje te stope našem bi proračunu i gospodarstvu donijelo milijarde kuna. Stručnjaci su kao glavna obilježja sustava obrazovanja i rada koji doprinose povećanju indeksa mladih radnika istaknuli poticanje ranog angažmana mladih, mentorstvo i stručno obrazovanje.

Njemački sustav obrazovanja tako uključuje stručnu nastavu kao i pripravništvo u svim gospodarskim sektorima, a škole naglasak stavljaju na vještine kao što je matematika. Rade na promjeni percepcije koju poslodavci imaju o mladima i potiču rano stjecanje radnog iskustva, traženje savjeta o karijeri i mentorstvo.

Povećanju aktivnosti mladih pomaže i manji broj neformalnih metoda zapošljavanja, a uklanjaju se i prepreke zapošljavanju mladih ljudi iz lošijih socioekonomskih sredina.

Visok indeks mladih imaju Švicarska, Njemačka i Austrija koje su na samom vrhu popisa najuspješnijih zemalja u 2015., a slijede ih Island, Norveška i Danska. Izrael, Luksemburg i Njemačka pokazali su najveći napredak između 2006. i 2015., a zemlje južne Europe poput Španjolske, Italije i Grčke bore se s oporavkom od globalne financijske krize.     

>> Guste Santini: Neka porezne stope budu 10, 20 i 30 %, a neoporezivi dio dohotka 5000 kuna

Ključne riječi

Komentara 2

GL
glupost
12:07 04.11.2016.

da je moja baba imala tockove bila bi trolejbus.... opet pisete kad bi onda bi, to nece nikada biti u Hrvatskoj, poruka mladima, ne gubite vrijeme u toj drzavi bjezite sto prije i stvarajte svoju buducnost......ova zemlja je bez buducnosti !!!

TH
than
22:19 04.11.2016.

Ja volim tu rijec 'mladi'. Iste price su vrtili i prije 20tak godina kada sam i ja bio 'mladjahan'. Nista se bitno nije promijenilo. Samo nesto obecaju, posla nema, ako nemas veze. Savjet, zavrsite skolu i bjezite van.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije