Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Mladi mogu podići BDP za 7 posto

U Hrvatskoj je čak 17 posto mladih isključeno iz radnog i školskog sustava, dok je u Njemačkoj to 11 posto onih od 21. do 24. godine života
04. studenoga 2016. u 09:38 2 komentara 155 prikaza
okrugli stol mladi
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Zemlje OECD-a mogle bi povećati BDP za gotovo bilijun dolara kada bi uspjele smanjiti nezaposlenost i neaktivnost mladih na razinu koja vlada u Njemačkoj, pokazalo je izvješće ekonomista PwC-a koji su računali indeks mladih radnika. Kada bi uspjele stopu mladih u dobi od 20. do 24. godine, koji nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja te nisu zaposleni, spustiti na njemačku razinu, u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj BDP bi se dugoročno povećavao za 2 do 3 posto godišnje, a u Španjolskoj, Grčkoj i Turskoj za čak 7 do 9 posto.

Slično je i za Hrvatsku koja ima gotovo jednak problem nezaposlenosti najmlađe dobne skupine kao i Španjolska. Inače, u Njemačkoj je oko 11 posto mladih koji ne rade i ne obrazuju se, dok je u Hrvatskoj ta stopa viša od 17 posto.

andrej plenković Ratko Bošković Otvaranje bolje perspektive s jakom industrijskom politikom Zdravko Marić i Ivan Kovačić Hrvatska gospodarska komora: Javni dug na godišnjoj razini pao 1,6 posto, na 289 milijardi kuna

Smanjenje te stope našem bi proračunu i gospodarstvu donijelo milijarde kuna. Stručnjaci su kao glavna obilježja sustava obrazovanja i rada koji doprinose povećanju indeksa mladih radnika istaknuli poticanje ranog angažmana mladih, mentorstvo i stručno obrazovanje.

Njemački sustav obrazovanja tako uključuje stručnu nastavu kao i pripravništvo u svim gospodarskim sektorima, a škole naglasak stavljaju na vještine kao što je matematika. Rade na promjeni percepcije koju poslodavci imaju o mladima i potiču rano stjecanje radnog iskustva, traženje savjeta o karijeri i mentorstvo.

Povećanju aktivnosti mladih pomaže i manji broj neformalnih metoda zapošljavanja, a uklanjaju se i prepreke zapošljavanju mladih ljudi iz lošijih socioekonomskih sredina.

Visok indeks mladih imaju Švicarska, Njemačka i Austrija koje su na samom vrhu popisa najuspješnijih zemalja u 2015., a slijede ih Island, Norveška i Danska. Izrael, Luksemburg i Njemačka pokazali su najveći napredak između 2006. i 2015., a zemlje južne Europe poput Španjolske, Italije i Grčke bore se s oporavkom od globalne financijske krize.     

>> Guste Santini: Neka porezne stope budu 10, 20 i 30 %, a neoporezivi dio dohotka 5000 kuna

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • glupost:

    da je moja baba imala tockove bila bi trolejbus.... opet pisete kad bi onda bi, to nece nikada biti u Hrvatskoj, poruka mladima, ne gubite vrijeme u toj drzavi bjezite sto prije i stvarajte svoju buducnost......ova zemlja je bez buducnosti !!!

  • than:

    Ja volim tu rijec 'mladi'. Iste price su vrtili i prije 20tak godina kada sam i ja bio 'mladjahan'. Nista se bitno nije promijenilo. Samo nesto obecaju, posla nema, ako nemas veze. Savjet, zavrsite skolu i bjezite van.