Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ministrica Vučković: Čuli smo da se Meggle želi povući, razgovarat ćemo s njima

Tvrtka Meggle Hrvatska je u četvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase.
16. srpnja 2020. u 17:40 5 komentara 2290 prikaza
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju u mljekarskom sektoru i uskoro će se sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, najavila je u četvrtak ministrica poljoprivrede Marija Vučković, komentirajući najavu tvrtke Meggle da će do kraja godine ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj. 

"Ministarstvo poljoprivrede, nakon najave Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, prati situaciju i u najskorije vrijeme se sastaje s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, a radi osiguravanja kontinuirane proizvodnje mlijeka na mliječnim farmama s kojih Meggle otkupljuje mlijeko", ističe ministrica Vučković.

Po podacima koje iznosi, radi se o 340 mliječnih farmi s ukupnom proizvodnjom od oko 26 milijuna kilograma mlijeka, odnosno oko 6 posto sveukupne količine mlijeka koja se na godišnjoj razini isporučuje u hrvatske mljekare.

"Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama kooperanata Meggle", poručila je ministrica.

PROBLEMI S POTRAŽNJOM Lubenice dozrijevaju, ali tko će ih pojesti kad je malo turista?

Tvrtka Meggle Hrvatska je u četvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. 

"Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine", naveli su iz Meggle Hrvatska u priopćenju.

Kako se najavljuje, Meggle će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu "poslovati kroz novi model poslovanja".

"U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija radna mjesta se gase", najavljuju iz Megglea.

Također su najavili i da će, sukladno odluci o gašenju proizvodnje, raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina te kako će svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača. 

Huawei PROMO Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade

U prvim komentarima iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su najavu Megglea ocijenili novim udarom na domaću proizvodnju mlijeka, koja zadnjih desetak godina bilježi kontinuirani pad.

"Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar, budući da se radi o sektoru u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje mlijeka, veliki broj proizvođača je odustao od proizvodnje, a samodostatnost proizvodnje mlijeka je u Hrvatskoj pala na oko 40 posto", istaknuli su iz HPK

Poručili su i kako je, zbog najave Megglea da će zbog gašenja proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, važno da Ministarstvo poljoprivrede poduzme aktivnost kako bi se pronašlo alternativno rješenje za 200 malih seoskih domaćinstava kooperanata te tvrtke.

Iz HPK su također najavili da će kroz svoj Odbor za mljekarstvo zatražiti hitan sastanak s Ministarstvom poljoprivrede i nadležnim institucijama, kao i potencijalnim mljekarama koje bi mogle preuzeti otkup Meggleovih kooperanata, na vrijeme, prije nego li proizvođači prestanu s proizvodnjom.

U Zadru otvoren talijanski supermarket Eurospin
Eurospin
Lanac od kojeg strahuje konkurencija otvorio prvu poslovnicu u Hrvatskoj: Kupci odmah nahrupili
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
  • bf22:

    pa da malo više kupujemo domaće proizvode,možda do ovoga ne bi došlo....kako god,ako mljekara i ode,ja više ne kupujem njihove proizvode

  • shvara:

    kupite mljekaru i nastavite s radom...krediti nikad nisu bili jeftiniji...nemojte teoretizirati...

  • nečešrazbojniče:

    Dobro je da ste čuli. Šta bi tek bilo da niste.