Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ministar Marić o rebalansu: 'Najveći dio predloženog povećanja rashoda otići će za zdravstvo'

Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.
09. lipnja 2021. u 11:56 6 komentara 575 prikaza
Sjednica nastavljena raspravom o rabalansu Državnog proračuna Republike Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je u srijedu kako rebalans proračuna nije prvenstveno vezan uz covid-19 već prije svega uz problematiku zdravstva odnosno dogovor s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se to rješava preraspodjelama u proračunu. 

trgovina istraživanje Sve više lažnih proizvoda na tržištu. Problem je što ih je teško prepoznati

Tako će i najveći dio predloženog povećanja rashoda otići za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna, rekao je Marić u Hrvatskom saboru. 

„Postojeće ćemo obveze podmirivati, ali problem su novi dugovi iz mjeseca u mjesec, što stvara dodatni pritisak“, rekao je ministar ponavljajući kako je u zdravstvu nužan značajan iskorak na rashodnoj strani.

Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena. Marić je izišao i s podatkom da je s današnjim danom više od 11 milijardi kuna isplaćeno za mjere očuvanja radnih mjesta, skraćeno radno vrijeme i pokriće fiksnih troškova.

Rebalans osigurava i dodatnih 800 milijuna kuna za plaće državnih i javnih službenika, za koje je od početka ove godine osnovica povećana za četiri posto, a za što u originalnom proračunu nisu bila osigurana sredstva.

U protekle četiri godine Vlada je povećala osnovicu državnih i javnih službenika za 18,4 posto, za neke, kao što su obrazovanje i zdravstvo, i za više od 20 posto. No, dio javnih službi je pokrenuo sudske tužbe pa ministar financija poručuje kako „ne može reći da će predviđeno povećanje biti dostatno“.

Rebalansom je osigurano i dodatnih 250 milijuna kuna za sufinanciranje europskih projekata, a Marić najavljuje i programe pomoći nekim sektorima, kao što su industrija događanja, povremeni prijevoz, putničke agencije, kojima bi se s oko 150 milijuna kuna pomoglo da prevladaju teškoće. I u predloženom rebalansu Vlada je ostala pri projekciji rasta BDP-a u ovoj godini od 5,2 posto, a u idućoj 6,7 posto.

Vlada rebalansom proračuna planira povećanje ukupnih prihoda za tri milijarde kuna, na 150,3 milijarde kuna, dok rashodi rastu za 9,4 milijarde kuna, na 167,4 milijarde kuna.

Zagreb: Udruga Franak održala konferenciju za medije na Zrinjevcu Tomislav Jakšić: 'U slučaju franak sudovi ne bi smjeli odstupiti od stajališta Vrhovnog suda'

Na prihodnoj strani najviše se povećavaju prihodi od pomoći, za 1,4 milijarde kuna, pri čemu se najveći dio odnosi na prihode iz EU fondova, dok se porezni prihodi i doprinosi se povećavaju za 750,9 milijuna kuna (od poreza za 336,7 milijuna kuna, a doprinosa za 414 milijuna kuna).

Predloženim rebalansom deficit opće države se povećava s planiranih 2,9 posto BDP-a na 3,8 posto BDP-a (prema ESA 2010 metodologiji). No, unatoč tom očekuje se da će udio javnog duga u BDP-u s lanjskih 88,7 posto BDP-a pasti na 86,6 posto.

„Ovakav rebalans i fiskalna politika i dalje nas drži u zoni financijske i fiskalne sigurnosti. Nadam s i naša je odgovornost držati se i dalje u tome, što znači ne otvarati potencijalno neke problematične situacije“, zaključio je Marić.

VIDEO: 'Trusno smo područje i nema smisla što više ulažemo u energetsku obnovu nego građevinarstvo'

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Avatar Zemondo
  Zemondo:

  Predloženi rebalans proračuna je ‘krpanje rupa‘, a dug proračuna je 88,8 posto BDP-a........„Dug državnog proračuna je eksplodirao, dosegnuo je 88,8 posto BDP-a, gospodarski smo pali osam posto, pandemija im izvrsno dođe kao opravdanje za sve reforme koje se godinama nisu ... prikaži još! provodile“....„Ovaj rebalans je krpanje rupa, na način da se poveća ionako velik javni dug, a što se osobito vidi u zdravstvenom sustavu“,

 • Skenderbeg:

  A kak ce se placat Rafale kad za lekove ide rebalans ? :D

 • Avatar BOSS_iz_Zadra
  BOSS_iz_Zadra:

  Koga briga za zdravstvo......najvažnije je planirati kupiti avione, obećavati i izrugivati se svima, ne napraviti niti jednu obećanu reformu, štititi žiniće, kovačeviće, rimac, kuščeviće...može niže?