Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
metoda promjena

Milijarda eura doradnih poslova ne može biti izvoz

HNB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
26.10.2014.
u 00:15

Kunski krediti s valutnom klauzulom po novoj se klasifikaciji vode kao devizni, a obveze HAC-a i ARZ-a ulaze u podsektor središnje države

Uz Državni zavod za statistiku, i Hrvatska narodna banka nizom se svojih podataka usklađuje sa standardom ESA 2010 – Europskim sustavom nacionalnih i regionalnih računa – kojemu se moraju prilagoditi sve države članice Europske unije. Prema ESA 2010, rastao nam je i deficit i javni dug, a HNB će prve podatke iz svoje domene objaviti idući tjedan. Analitičari HNB-a ističu da rekonstrukcije povijesnih serija nemaju učinaka na saldo tekućeg računa, ali ima promjena unutar pojedinih stavki.

Za širu javnost najzanimljivija novost vezana je uz robni izvoz i uvoz jer se po ESA 2010 metodi doradni poslovi miču iz robne razmjene s inozemstvom te se kao usluga knjiži samo razlika u cijeni. Prilagodba napravljena za 2009. godinu pokazuje da je unutar robne razmjene u toj godini vrijednost doradnih poslova iznosila milijardu eura. Primjerice, brod koji se iz hrvatskih luka slao u Italiju na lakiranje i vraćao natrag prvo se knjižio kao izvoz, a nakon lakiranja i kao uvoz, premda se u stvarnosti nije radilo ni o jednom ni o drugom. Nova ESA 2010 metoda isključuje takve doradne poslove iz robne razmjene, i kao uslugu evidentira samo vrijednost dorađenog posla.

Iz platne će se bilance isključiti i vrijednost provoza robe kroz Hrvatsku koji je posljedica tzv. rotterdamskog efekta, koji je proizašao iz jedne međunarodne direktive po kojoj se roba uvezena preko Hrvatske za zajedničko EU tržište evidentira kao naš izvoz. HNB će najkasnije za tri mjeseca izaći s procjenom utjecaja rotterdamskog efekta na našu robnu razmjenu. Usklađivanje kod monetarne i financijske statistike provest će se do kraja siječnja 2015. Metodološka će promjena povećati inozemni dug za 350 milijuna eura.

>>Javni dug u 2013. skočio na 250 milijardi kuna, a deficit na 5,2% BDP

>>'Građani bi mogli kupiti obveznica za milijardu eura'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije