Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoran milanović

'Nisam najhrabriji, ali ni najstrašljiviji čovjek. Neću raspustiti riječki SDP'

zoran milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.06.2014.
u 13:24

– Za deset godina dovest ćemo Hrvatsku u red srednje razvijenih zemalja EU, a to je vrh – kaže Milanović

Dan poduzetnika u zagrebačkom hotelu Westin okupio je kremu gospodarstva i vodeće ljude u politici. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić pozvao je na dogovor oporbe i vlasti u kreiranju promjena.

Budućnost je točno onakva kakvu je odaberemo. Budimo hrabri, poruka je Mudrinića koju je uputio i premijeru Zoranu Milanoviću i šefu oporbe Tomislavu Karamarku. A ta hrabrost znači na poduzetničkom jeziku reformu ustroja. Nema nikakvog razloga da ne smanjimo broj općina jer ih danas imamo kao Francuska koja ima 32 puta veći BDP, poručio je Mudrinić. Traži i reformu zdravstva koje će dati standardnu uslugu, kao i u Europi, te efikasniju javnu upravu koja malo stoji. Za reforme je i predsjednik države Ivo Josipović koji poziva na promjenu načina razmišljanja i zaokret prema poduzetničkom duhu. 

– Stabilizirajmo se u sklopu promjena. Ne možemo dopustiti da se ponavlja promjena poput stope PDV-a za koju je razdoblje prilagodbe 12 dana, kaže Josipović. Također treba hitno smanjiti administraciju, kaže predsjednik koji je publiku nasmijao činjenicom da iznajmljivači u turizmu svake godine moraju vaditi potvrdu da nemaju neku psihičku bolest. Premijer Zoran Milanović poručio je da treba posložiti gospodarstvo i da mu država neće stati na putu.

Država je skupa

– Za deset godina dovest ćemo Hrvatsku u red srednje razvijenih zemalja EU, a to je vrh – kaže Milanović. Iako zagovara promjene i obećava reforme, Milanović je istaknuo da je država skupa i da će takva i ostati. A skupost države dovodi do neučinkovitosti, što pokazuje HUP-ov ''skor''. Imamo 33 od 100 bodova, a povijesno je nizak odnos između BDP-a investicija. Nekonkurentni smo u većini područja, a ankete i dalje pokazuju da 46,6% građana ima negativan stav o poduzetnicima.

Unatoč činjenici da je na Dan poduzetnika došao razgovarati s gospodarstvenicima, premijer Zoran Milanović nije mogao zaobići komentiranje događaja u SDP-u koji su obilježili vikend.

O rekonstrukciji Vlade Milanović je komentirao diplomatskim rječnikom.

– Stalno razmišljam o tome kako funkcionalno unaprijediti rad Vlade. Razmišljam o tome i danas i to nema veze sa strankom – poruka je premijera koji nije htio detaljno komentirati eventualnu smjenu Rajka Ostojića i Miranda Mrsića.

Neće raspustiti ni riječki ogranak SDP-a, pa kaže da nikad o tome nije razmišljao.

– Nisam najhrabriji, ali nisam ni najstrašljiviji čovjek na svijetu. To su ambicije, ali i frustracije. To je ljudski i razumijem to, komentar je Milanovića na ponašanje Riječana.

Konsenzus u društvu

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u svom je govoru pozvao i na konsenzus u društvu koji je nužan da bi se zemlja izvela iz krize. Upitan o tome, Milanović je rekao da je konsenzus moguć jedino u idealnim uvjetima.

– Oko konsenzusa ne mogu se dogovoriti ljudi u obitelji, a kamoli cijelo društvo. Ono što nam treba jest približavanje stavova jer Hrvatskoj treba stabilnost, zaključio je Milanović. Premijerov stav o konsenzusu komentirao je Josipović kazavši da se ne slaže s premijerom u dijelu u kojem je konsenzus moguć jedino u idealnim uvjetima.

– Da je sve idealno, konsenzus ne bi bio ni potreban, poruka je Josipovića.

Komentara 53

BA
bazooka528
12:28 09.06.2014.

Za deset godina nitko se neće sjećati jednog Milanovića.

ZA
zagreb1111111111
12:26 09.06.2014.

Skupa i s tobom na celu nesposobna i neefikasna. Kukuriku u kokosinjac.

ZX
zark x
12:34 09.06.2014.

On nam je prodao P21, i doveo nas u krizu gdje smo najlosiji u svijetu po mnogim pokazateljima. A sada nam zeli prodati ono sto oporba zeli da napravi. Nikad boljeg covjeka da to provede a zove se drug bahati ljeni i nesposobni i njegovi podani pomocnici. Milanovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije