Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Međimurje je hrvatski zeleni vrt, kolijevka kulture, hrane i vina koju otkriva sve više turista

U županiji se tijekom cijele godine odvijaju brojni događaji prepoznati i izvan granica Hrvatske, a najnoviji je Regionalni plac čije se drugo izdanje održava ove subote
09. svibnja 2019. u 09:26 233 prikaza
Međimurje
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/7

Međimurska županija je u svom Masterplanu razvoja turizma do 2020. zacrtala dvije ključne odrednice: kvalitetu i održivost. Te dvije premise sastavni su dio svake konkretne aktivnosti u razvoju njihovog turističkog proizvoda kojeg možemo sažeti u dvije riječi: healthness doživljaj. Healthness doživljaj je ukupnost aktivnog odmora u očuvanoj prirodi, uživanje u domaćoj zdravoj hrani te vrhunskim vinima, wellnessu i neinvazivnoj medicini. Ovaj inovativni pristup prepoznat je od vodećih nacionalnih, europskih pa i svjetskih turističkih autoriteta. Europska komisija Međimurju je kao jedinoj destinaciji u Europi čak dva puta dodijelila naslov Europske destinacije izvrsnosti EDEN, a vodeća švicarske turistička institucija dodijelila im je Swiss Tourism Award uz obrazloženje da je Međimurje hrvatski zeleni vrt, kolijevka kulture, hrane, vina i tradicije u savršenoj ravnoteži između prošlosti i budućnosti! Međimurska županija i Turistička zajednica Međimurske županije brinu o razvoju turizma, o čemu ne svjedoči samo dojam, već i konkretne brojke. Važna odrednica Međimurja su i brojni događaji koji se odvijaju tijekom cijele godine, a turistički rezultati i konstantan rast turizma posljedica su njihove kvalitete. Porcijunkulovo i Urbanovo su već uvelike prepoznati, a sve češće se radi i o događajima koji daju priliku lokalnim proizvođačima da predstave svoj rad i proizvodnju. Jedan od njih je i Regionalni plac koji će se održati ovu subotu.

Međimurje | Autor : Promo Foto: Promo

Cilj je 500.000 noćenja

Na samom početku Matija Posavec, župan Međimurske županije osvrnuo se na brojke kao rezultat isplativosti ulaganja i bogate turističke ponude. - U 2018. godini u odnosu na 2017. godinu imali smo rast gostiju i noćenja za otprilike 12%, a u 2019., iako još nismo do došli do polovice, u odnosu na prethodnu godinu imamo rast gostiju i noćenja za preko 6%. Nastavljajući ovim tempom iz Međimurske županije nadamo se da ćemo nadmašiti prošlogodišnji rast od 12%. Volimo reći kako kontinuiran rast nije zasluga jedne institucije ili jednog čovjeka, već svih dionika koji sudjeluju u razvoju njihovog turizma. Prije dvije godine dosegli smo brojku od 200.000 noćenja, a cilj nam je što prije se približiti brojci od 500.000 noćenja - kazao je međimurski župan Matija Posavec. Iako ulažu u turističku ponudu i najgušće su naseljeni kraj Hrvatske, Međimurje je očuvalo izuzetnu bioraznolikost. Gotovo trećina Međimurja nalazi se u sklopu Međunarodnog rezervata biosfere MuraDrav-Dunav zaštićenog od strane UNESCA. Taj ekološki očuvan, ali istovremeno kultivirani krajolik osnovica je za proizvodnju zdravih tradicionalnih namirnica i vina. Iz dostupnosti prirodnih namirnica proizlazi izuzetna kulinarska raznolikost i gastronomska tradicija koja je rezultirala koncentracijom od stotinjak odličnih restorana, obiteljskih vinarija i kušaonica hrane od kojih se neki kao što je restoran Mala hiža ponose preporukama od strane Michelina i Gault&Millau, odnosno medaljama Decanter za svjetsku kvalitetu vina. Turistička zajednica Međimurske županije sve navedene sastavnice već dvadesetak godina osmišljava i “pakira“ u prepoznatljiv i moderan turistički proizvod te ga u sinergiji s ponuđačima prezentira svjetskom tržištu.

Međimurje | Autor : Promo Foto: Promo

Štititi tradicionalno

Dugoročna samoodrživost ogleda se i kroz događajni turizam, a 16 događanja samo su špica čitavog niza sportskih, kulturnih, zabavnih i enogastronomskih manifestacija koje se odvijaju tijekom cijele godine u gotovo svim međimurskim naseljima. Događanja čine izuzetno važan element ukupne turističke ponude ali i važan element kvalitete lokalnog društvenog života. Upravo su taj jedinstveni, lokalni štih, a istovremeno vrhunska organizacija ono što ih čini toliko atraktivnima za turiste. - Možemo se pohvaliti i time da je Porcijunkulovo, događaj koji se odvija u samom žaru sezone, uvršten među Top hrvatskih zabavnih manifestacije, a Urbanovo se već niz godina uvrštava u uski krug najznačajnijih hrvatskih vinskih festivala. Nekoliko godina unazad tu je i Forestland koji plijeni pažnju kao jedan od najzanimljivijih hrvatskih ljetnih festivala elektronske glazbe. Kao originalna događanja ističu se i Trash and Burn miting američke kulture te Krampuslauf. Tu su još i Štrigovske noći, Martinje i preloški sajam cvijeća - osvrnuo se Posavec.

Ove godine je za ova događanja dodijeljeno 179.000 kuna, od toga najviše za Porcijunkulovo i Urbanovo, a 71.000 kuna čuva se i za manifestacije u nastanku. Jedno od događanja karakteristično za ovo proljetno razdoblje je Urbanovo, a poznato je po tome što prezentira enološku ponudu županije. Krovna međimurska vinska udruga Hortus Croatiae okuplja tridesetak ponajboljih međimurskih vinara koji vrijedno i naporno rade na podizanju kvalitete svojih proizvoda, a što potvrđuju i njihove brojne domaće i inozemne nagrade. Na ovogodišnjem Urbanovu predstavit će se njih 24, a službeni partner festivala je Agronomski fakultet u suradnji s kojim provode projekt klonske selekcije pušipela, što je samo još jedan od koraka u brendiranju Međimurja i ove međimurske zaštićene robne marke. - Na ovogodišnjem Urbanovu predstavit će se 24 međimurskih vinara, bit će i dodatnih 20-ak izlagača koji će predstaviti svoje proizvode i usluge, a očekuju se i kolege iz Slovenije - rekao je Posavec. Porcijunkulovo - mozaik vrhunskih koncerata, prodaje tradicionalnih proizvoda, gastronomske ponude te vjerskih sadržaja privukao je prošle godine preko tristo tisuća posjetitelja. Stotine šarenih kišobrani nad glavnom ulicom Čakovca postali su nadaleko prepoznatljiv vizualni simbol ove manifestacije, a posjetitelji ih neumorno fotografiraju, šire društvenim mrežama i potiču ljude da se pridruže. Ovaj događaj je uspio očuvati duh izvornog proštenja kojem se stoljećima raduju sve generacije. Uvijek žele biti inovativni i štititi tradicionalno, domaće, svoje i pokazati koliko, zapravo, Međimurje ima kvalitetne poljoprivredne proizvode. Upravo s tim ciljem pokrenut je Regionalni plac, novi događaj koji je obogatio turističku ponudu Međimurja.

Međimurje | Autor : Promo Foto: Promo

Povezati poljoprivrednike

- Pokretanjem Regionalnog placa željeli smo dati šansu obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, motivirati ih i promovirati te okupiti na jednom mjestu kako bi ono najbolje iz Međimurja mogli prezentirati i dati na prodaju svim posjetiteljima. S istim ciljem u ovaj smo projekt uključili i poljoprivredne proizvođače iz cijele regije. Drago nam je što je naša inicijativa prepoznata već nakon samo jedne takve manifestacije, pa se i u nekim drugim sredinama sada želi organizirati nešto slično - objasnio je Posavec. Prvi Regionalni plac okupio je pedesetak obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Najviše ih je bilo iz Međimurja, potom iz Varaždinske županije koja se predstavila kao županija-partner, a bilo im je vrlo važno što su bile zastupljene i Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija.

- Svaka od njih nastupit će kao županija-partner na jednoj od sljedećih priredbi, a na ovoj koja se održava ove subote to će biti Virovitičko-podravska županija iz koje dolazi 10 OPG-a. Iznimno me veseli što su nam upravo oni ovog puta partneri i zahvaljujem županu Androviću na velikom angažmanu oko realizacije ovog projekta. Često kažem da je Međimurje u mnogo segmenata predvodnik u Hrvatskoj, a Virovitičko-podravska županija kao lider u proizvodnji kamilice, meda, duhana i drugih kultura, te kao kraj s vrlo razvijenim sustavom navodnjavanja primjer je koji trebamo slijediti u poljoprivredno proizvodnji - rekao je Posavec i priznao da ih iznenađuje streloviti rast broja izlagača kojih će ovog puta biti oko 90, a iznimno ih raduje što će im se, već u ovoj ranoj fazi projekta, pridružiti i gosti iz Mađarske (Županija Baranya) i Slovenije (Občina Lendava).

Ekološka proizvodnja

Paralelno s manifestacijama koje prezentiraju bogatu lokalnu ponudu, Međimurska županija sustavno radi i na razvoju i napretku poljoprivrede, a krajem 2016. donesen je Program potpora poljoprivredi za razdoblje do 2020. te su raspisani javni pozivi za dodjelu potpora malih vrijednosti u poljoprivredi za edukacije, ekološku poljoprivredu, istraživačke projekte, pa i konkretnije akcije kao što je podizanje trajnih nasada ili iskorjenjivanje artritisa encefalitisa koza. - Za 2019. idemo s tri nove potpore čiji je program u pripremi, a sredstva u iznosu od 1.984.000 kuna osigurana u Proračunu Međimurske županije namijenjena su za poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanja vrijednosti sela, poduzetnike i ustanove’ - najavio je Posavec.

Međimurje | Autor : Promo Foto: Promo

Domaće, zdravo i friško glavna su obilježja Regionalnog placa, a ove godine može se očekivati široki izbor svježeg povrća i voća, sjemenja, gljiva, raznih vrsta brašna i ulja, domaće tjestenine, raznovrsnih sireva i mliječnih proizvoda, suhomesnatih proizvoda, bogatu ponudu različitih vrsta meda, džemova i marmelada, umaka i začina te obilje voćnih sokova, vina i rakija, kao i brojne druge finoće s domaćih polja, farmi, vrtova, voćnjaka i vinograda. - U Međimurju je rođen Rudolf Steiner, utemeljitelj antropozofije i idejni začetnik biodinamičke poljoprivrede. Na temeljima njegovog rada, ali i bogate tradicije poljoprivredne proizvodnje u našem kraju, neki od pionira ekološke proizvodnje u Hrvatskoj ovdje su započeli djelovati još prije nekoliko desetljeća. Njihova upornost, uz podršku koju smo pružali kao županija, doprinijela je tome da se broj proizvođača u tom iznimno važnom segmentu kod nas povećava iz godine u godinu.

Uz njihovu promociju kroz projekte poput Regionalnog placa, intenzivno radimo i na tome da povezivanjem zelene i plave Hrvatske osiguramo plasman vrhunskih domaćih proizvoda u vodeća turistička središta Lijepe naše. Također je vidljivo da se sve veći broj potrošača okreće domaćim proizvodima, a kako je iz Zagreba do Međimurja svega stotinjak kilometara očekujemo da će nas posjetitelji iz metropole obilaziti ne samo zbog naše bogate turističke ponude, nego i vrhunske kvalitete hrane i drugih namirnica koje će pronaći na našim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima ili u objedinjenoj ponudi Regionalnog placa na prostorima Mesapa u Nedelišću - zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

Lolo Jones
IZNENAĐUJUĆI PROBLEM
Slavna ljepotica (37) priznala da je djevica, a onda se dogodilo nešto što nije očekivala
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima