Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Lokalci se više ne mogu žaliti na manjak novca za EU projekte

U županijama su vrlo revni kada treba imenovati ravnatelje bolnica, ali ne i kada treba platiti dugove tih bolnica
23. rujna 2020. u 22:50 0 komentara 408 prikaza
Zagreb: Ministar Marić zadovoljan je zadržavanjem investicijske razine kreditnog rejtinga
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Država se odriče dvije milijarde kuna u korist županija, gradova i općina. Proizlazi to iz dogovora o novoj preraspodjeli poreza na dohodak koji su u petak u Gospiću župani i predstavnici udruga gradova i općina postigli s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, a po kojem bi gradovima i općinama umjesto dosadašnjih 60 ostajalo 74 posto, dok bi županije umjesto 17 dobile 20 posto prikupljenog poreza.

Ilustracija Prodaja automobila prepolovljena Trošarine pred izmjenom, lobira se za uvođenje poreza na starije aute

Prema sadašnjem zakonu 17 posto poreza na dohodak ide u Fond za izravnanje iz kojega su se financirale siromašnije općine, a taj će teret ubuduće na sebe preuzeti država. Preostalih šest posto namijenjeno je financiranju decentraliziranih funkcija poput školstva, zdravstva, vatrogasne zaštite i sl. i ta sredstva gradovi, općine i županije mogu trošiti isključivo za tu namjenu. Izuzetak su Grad Zagreb, Zagrebačka te Krapinsko-zagorska županija kojima je nedavno doneseni Zakon o obnovi ostavio mogućnost da novac za decentralizirane funkcije privremeno preusmjere u sanaciju štete od potresa. Na ovo izuzeće, kako doznajemo, ostali župani nisu imali primjedbi, a neslužbeno objašnjavaju kako je riječ o solidarnosti sa Zagrebom i okolicom, kojima je Zakon o obnovi propisao da sudjeluju u financiranju obnove, ali nije predvidio i novac za tu namjenu.

Ovaj dogovor uskoro bi trebao biti pretočen u zakonski tekst i na snagu stupiti 1. siječnja, zajedno s poreznim izmjenama koje su izazvale pobunu župana i gradonačelnika jer predviđaju smanjenje postojećih stopa poreza na dohodak. Kako smo već pisali, lokalni čelnici upozoravali su da bi im ove izmjene mogle svezati ruke kad je riječ o projektima koji se financiraju iz fondova EU, pa i onima iz mehanizma za oporavak, u sklopu kojega bi Hrvatskoj na raspolaganju trebalo biti gotovo 10 milijardi eura. Naravno, na lokalnoj i regionalnoj samoupravi sada je da pokaže projekte koji će udovoljavati kriterijima iz ovog mehanizma, koji još uvijek nisu precizirani, ali je jasno da će se od projekata tražiti da u velikoj mjeri pridonose zelenoj i digitalnoj transformaciji.

Blagajnička ladica Prijedlog na stolu U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine

Iz Banskih dvora podsjećaju kako ovo nije prvi put da izlaze ususret županijama, gradovima i općinama, budući da su one prijašnjom preraspodjelom poreza na dohodak u 2018. i 2019. godini ostvarile prihode ukupno veće za 3,4 milijarde kuna. U Vladi računaju kako će se novom mjerom potpuno pokriti gubici lokalne i regionalne razine zbog poreznih izmjena, a ostat će im jedino obveza povrata preplaćenog poreza zbog olakšica za mlade koje se primjenjuju od početka ove godine. Naši sugovornici upozoravaju, međutim, kako je vrijeme i da se jasno precizira koja prava i obveze sa sobom nose decentralizirane funkcije jer su, kažu, u županijama vrlo revni kada treba imenovati ravnatelje bolnica, ali ne i kada treba platiti dugove tih bolnica.

Uz novu raspodjelu poreznih prihoda, županima je u petak najavljeno i snažnije oporezivanje dohotka u slučajevima kada se utvrdi nesrazmjer dohotka na koji je plaćen porez i vrijednosti imovine. Do sada se na razliku plaćala svojevrsna "kaznena stopa" od 54 posto, a sada se ta stopa diže na 60.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.