Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagirali na pismo joška pare

Amerikanci uzvratili hrvatskom veleposlaniku: LNG na Krku ne koče američke vlasti

08.09.2008 Rijeka - Sustav jadranskog naftovoda - terminal Omisalj, projekt
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
23.02.2016.
u 11:13

Bez dugoročnih ugovora s američkim kompanijama gradnja LNG terminala na Krku postaje rizična operacija

SAD ne stoji na putu realizaciji hrvatskih planova o gradnji terminala za ukapljeni plin. Prepreku predstavlja ekonomija samog projekta. Reagirao je tako bivši posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u State Departmentu David L. Goldwyn na pismo hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Joška Pare. Paro je u pismu izrazio nezadovoljstvo jer “bez dugoročnih ugovora s američkim kompanijama, a njih nema i teško da će ih i biti jer su kapaciteti rasprodani, gradnja LNG terminala na Krku postaje rizična operacija”, a kritizirao je – tvrdi – predug proces dobivanja izvoznih dozvola za države bez trgovinskih sporazuma sa SAD-om, kao što je Hrvatska.

Američko Ministarstvo energetike dosad je odobrilo izvoz 10,82 milijarde kubičnih stopa na dan ukapljena plina u zemlje bez trgovinskog sporazuma. Još je mnogo kapaciteta dostupno, samo se treba dogovoriti o cijeni i volumenu, odgovara Goldwyn koji je dužnost izaslanika obavljao od 2009. do 2011.

Goldwyn podsjeća da je proces procjene javnog interesa, neophodan za dobivanje dozvola, revidiran 2014.

– Čim projekt prođe procjenu utjecaja na okoliš, ide na daljnju procjenu. Dozvole su bile izdavane i u roku od jednog do tri dana – piše Goldwyn te objašnjava: – Oznaka javnog interesa propisana je zakonom kako bi se osiguralo da izvoz ne ode u zabranjene države ili da ne dosegne razinu koja bi mogla ugroziti gospodarstvo. Ministarstvo je naručilo dvije studije koje sugeriraju da izvoz od 20 milijardi kubičnih stopa dnevno koristi ekonomiji. Dosad odobreni projekti nisu ni blizu te razine. Rizik odbijanja zbog ekonomskih razloga u najboljem je slučaju minimalan.

– Pravi izazovi leže u tome da se projekt prilagodi komercijalnim uvjetima tako da privuče kreditore unutar i izvan Hrvatske. Projekt će morati imati i infrastrukturu, otvoren sustav plinovoda kako bi se plin fizički isporučio europskim kupcima izvan Hrvatske – ističe Goldwyn te poziva Hrvatsku i SAD da zajednički rade na uklanjanju prepreka.

>> Joško Paro: Bez dugoročnih ugovora LNG postaje rizičan

>> Orešković zna s investitorima, no pitaju se hoće li njegova Vlada potrajati

Komentara 9

Avatar Cinco
Cinco
11:43 23.02.2016.

Paro je veliki pokvarenjak i lopina. Upoznao sam ga prije 20 godina kad je govorio da ga boli k. za naše prognanike i da ga zanima samo njegov interes.

ST
stefj
11:31 23.02.2016.

Eh, Josipovićev kadar... U 4 godine osim afera ne zna se za njega, sad se odjednom pravi koristan...

MA
Marko Antonije
11:46 23.02.2016.

6.NEPOTREBNE UDRUGE . HR 2016. Na teret proračuna HR danas ima 53.287 udruga koje su na proračunu HR. Dovoljno je da ih bude u Hrvatskoj maksimum 285 ,koje bi bile na državnim jaslama. 7.SPORT HR – 2016. Klubove nogometa ,16. Klubove nogometa , košarke, rukometa itd prve i druge lige –PRIVATIZIRATI ..Neka plate SVE troškove a svoj rad neka naplate. Imaju članarine, ulaznice, reklamu i marketinge i sl. Tu se vrti veliki novac od kojeg državni proračun ima samo gubitak. Dobitnicima medalje /zlatna, srebrna i brončana / država treba da plati SVE troškove ostvarene u četvrtfinalu i svakom učesniku da dade financijsku potporu prema mogućnostima države. KAPITALIZAM. ? 8.MORH -VOJSKA-NEKRETNINE ? Zadužite ministra OS RH da vam za sjednicu Vlade RH pripremi potrebe : -ljudstva –vojnika i rezervnog sastava -oklopnih sredstava, vozila po vrstama ,aviona i helikoptera, brodova, osobnog i zajedničkog naoružanja i opreme itd itd. -vojarni, zgrada, poligona sa zemljištem /vojne luke, aerodromi ,poduzeća i sl.- - itd itd. Sve što je potrebno zadržati u sastavu RH i zadužiti MORH za brigu i unapređenje isth a za nepotrebno za OS razvlastite odlukom Vlade I Sabora RH MORH ,da NE čerupa po nekretninama koje su vlasništvo građana Hrvatske. Iste vratite natrag Županijama i dajte im rok da ih stave u funkciju rada, zapošljavanja 9.DRŽAVNA UPRAVA HR-MINISTARSTVA ? Smanjite se za 66 % i povećajte plaču 70 %. Rez odmah !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije