Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPOŠLJAVANJE STRANACA

Kvote planule jedino u građevini i turizmu, drugdje ima mjesta

Građevinski radnik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
19.08.2019.
u 22:24

Bolnice sada mogu zaposliti 120 stranih liječnika i medicinskih sestara

Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da su do 16. kolovoza tvrtke i poslodavci iskoristili većinu od 55 tisuća novoodobrenih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca.

Sporo do bolnica

Po iskorištenosti dozvola, očekivano, prednjače građevinski i turistički sektor gdje je ostalo samo nekoliko stotina slobodnih mjesta od mogućih gotovo 40 tisuća. Ukupno je u svim sektorima do sredine prošlog tjedna ostalo neraspoređeno oko 13 tisuća radnih dozvola, s time što ih je oko 4500 bilo u postupku odobravanja, a nešto manje od preostalih 9000 možda se nikad i ne popuni. U kulturi se, na primjer, od 25 mogućih dozvola za rad stranaca sređuje papirologija samo za njih dvoje.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kvote su se slagale na osnovi prijedloga raznih poslodavačkih udruga i pojedinih Vladinih resora, a po njima ove se godine u Hrvatskoj moglo zaposliti 25 stranih opernih pjevača i baletana. Još su 23 dozvole slobodne. Moguće je da će u kazališta i koncertne dvorane novi pjevači i plesači doći od jeseni, što se baš i ne bi moglo reći za bolnice te domove za starije i druge javne ustanove.

Prvi put dosad u tom broju Vlada je omogućila bolnicama i domovima zdravlja da zaposle 120 stranih liječnika i medicinskih sestara, no radi ih samo 18, a dva su zahtjeva u postupku. Uz oštru konkurenciju sa zapada, dolazak radnika medicinskih struka koči i duga procedura za priznavanje stranih diploma. Slično je i s dolaskom njegovateljica i sestara u sustav socijalne skrbi.

Domovi umirovljenika ove bi godine mogli zaposliti 460 njegovatelja, medicinskih sestara, kuhara, pomoćnih kuhara i čistačica, a radi ih samo 75, uz 12 dodatnih čiji se dokumenti još odobravaju. Puno je neiskorištenih dozvola i u prometu. Od mogućih 2200 za vozača teških motornih vozila i autobusa, ostalo je 700 neiskorištenih.

Od 2020. bez kvota

Metalna industrija je također “podbacila”, jednako kao i brodogradnja gdje je polovica odobrene kvote ostala neiskorištena. Novi ministar rada Josip Aladrović najavio je da će od 2020. ukinuti kvotni sustav. Poslodavci će moći bez ograničenja zapošljavati strance uz prethodno mišljenje Zavoda za zapošljavanje da na domaćem tržištu rada nema traženih radnika.

No, ministar kaže da će zakon, koji će biti donesen do kraja godine, odrediti minimalne uvjete koje će poslodavci morati ispuniti da bi zaposlili strance

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
00:42 21.08.2019.

Ukratko, planule tamo gdje može da se mulja... Nego stvarno ne znam koja će to njegovatelj/ica doći kod nas kada su plaće bijedne u tom sektoru kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije