Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Kutjevo opet dijeli dobit dioničarima, prinos dosegnuo 3%

Tvrtka posjeduje 420 hektara vlastitih suvremenih nasada vinograda te dugogodišnje ugovore s kooperantima, proizvođačima grožđa na približno 400 hektara površine
13. svibnja 2022. u 09:12 0 komentara 392 prikaza
Kutjevo
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nakon što su lani pauzirali, s isplatom dividende sada mogu računati dioničari velikog izvoznika vina, tvrtke Kutjevo. Naime, Uprava i Nadzorni odbor predložili su Glavnoj skupštini Kutjeva koja je zakazana za 21. lipnja donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica u iznosu od 1,40 kuna po dionici.

Dividenda bi se isplatila iz zadržane dobiti ostvarene tijekom 2018. i 2019. Konkretnije, za isplatu dividende poslužit će zadržana dobit iz 2018. godine u iznosu od 3,03 milijuna kuna kao i dobit iz 2019. godine u iznosu od 6,9 milijuna kuna.

Isplata 27. lipnja

S obzirom na aktualnu cijenu dionica od 47 kuna, radi se o dividendom prinosu od oko tri posto, navodi se u njihovoj jučerašnjoj informaciji objavljenoj preko Zagrebačke burze.

Prema prijedlogu odluke, dividenda bi se isplatila dioničarima koji su upisani SKDD-u na dan 27. lipnja. Datum od kojeg će se trgovati dionicama Kutjeva bez prava na isplatu dividende, je 24. lipnja, stoji u objavi kao i da tražbina za isplatu dividende dospijeva 12. srpnja.

Glede rezultata poslovanja u prošloj godini, Nadzorni odbor je prihvatio prijedlog kutjevačke Uprave koju vodi predsjednik Enver Moralić o upotrebi neto dobiti ostvarene u 2021.,a kojim je utvrđena ostvarena neto dobit u iznosu od 22,6 milijuna kuna, kao i da se raspodjeljuje tako da iznos od 1,13 milijuna kuna puni zakonske rezerve, dok se iznos od 21,47 milijuna kuna raspoređuje na stavku zadržane dobiti.

Nasadi na 420 hektara

Tvrtka posjeduje 420 hektara vlastitih suvremenih nasada vinograda te dugogodišnje ugovore s kooperantima, proizvođačima grožđa na približno 400 hektara površine. Kako navode, usprkos svim izazovima, lani su izvezli više od 2 milijuna litara vina diljem svijeta. Najvažnija izvozna tržišta su BiH te Njemačka, Austrija i Švicarska. Završili su projekt restrukturiranja i konverzije vinograda iz Vinske omotnice preko kojeg su lani obnovili još 22,25 hektara vlastitih vinograda, a u tijeku je proces na daljnjih pet hektara čime završavaju ciklus obnove vlastitih vinograda.

Ukupno su preko ove mjere od 2014. restrukturirali 147 hektara vlastitih površina, te su im ove godine u planu projekti energetske učinkovitosti.

Ukupni prihodi i neto dobit Grupe Kutjevo sa sedam sastavnica u prvom su kvartalu ove godine "buknuli" - iznosili su 109,22 milijuna kuna (prošle godine u istom razdoblju 73,12 milijuna kuna), dok neto iznosi 29,76 milijuna kuna (prošle godine 13,74 milijuna kuna).

HEP
Izvještavanje o održivosti
Od ove direktive EU strahuju mnoge hrvatske kompanije; hoće li uspjeti ispuniti zahtjeve?
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G mreža je neizostavan dio svake moderne države, evo koje će koristi od nje imati svaki Hrvat
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.