Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bankari ne vide oporavak

Krediti građana pali 0,2%, prvi put od 2014.

15.7.2015., Zagreb -  Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) odrzali su okrugli stol Kapital koji nedostaje: Kako ubrzati rast malih poduzeca. Zoran Bohacek. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
10.09.2015.
u 07:15

Među zemljama EU koje nisu uvele euro, kamate su veće samo u Mađarskoj i Bugarskoj. Premašujemo najviše kamate u eurozoni

Nakon što je HUB-ova analiza bankarskog poslovanja pokazala da su plasmani stanovništvu na mjesečnoj razini pali prvi put od kraja 2014., za 0,2%, iz te su institucije poručili da je kretanje kredita u privatnom sektoru u očitom neskladu s podacima o oporavku gospodarstva. Istodobno, plasmani države rasli su 7%, gospodarstva 3%, a ukupni su plasmani kreditnih institucija posljednjih mjeseci u prosjeku bili niži za oko 1%. Bilježi se blagi rast stambenih kredita, što je efekt aprecijacije franka. Dok 11 europskih zemalja bilježi rast kredita poduzećima u srpnju 2015. u odnosu na isti mjesec lani, Hrvatska je po godišnjoj stopi smanjenja kredita tvrtkama četvrta u Europi.

Efektivne kamate na stambene kredite u srpnju su u Hrvatskoj iznosile prosječnih 5,6% i bile iznad najskupljih u eurozoni, a među članicama EU koje nisu uvele euro, veće su samo u Mađarskoj i Bugarskoj. Kod kratkoročnih kredita poduzećima, s prosječnom kamatom od 4,3%, na gornjem smo rubu intervala eurozone, ali i ostalih članica EU, dok su kamate na dugoročne kredite tvrtkama (4,5%) niže nego na Cipru i u V. Britaniji, a među državama koje još nisu uvele euro jeftinije su samo Poljska, Češka i Mađarska.

Stopa rasta depozita iznosi 3% i pala je u odnosu na početak godine, a depoziti stanovništva 2% su veći na godišnjoj razini i usporavaju. I dalje smo među najviše kapitaliziranim zemljama EU (adekvatnost 22,3%), no u drugom kvartalu lagano je rastao udio loših kredita (17,3%), i to zbog pogoršanja kod poduzeća, dok je kod stanovništva loš trend zaustavljen.

>> Ministar Lalovac angažirao Miluna: Dužnici preplatili od 15 do 40.000 kuna

Komentara 4

KN
knezevic3d
03:02 13.09.2015.

molit ce te vi nas da uzmemo kredite. dosta lopovluka

LI
liskovaca
13:23 14.09.2015.

kad ovog lika vidim, povraća mi se! Njega vjerojatno ni majka ne voli!

OS
osica
14:21 10.09.2015.

Nemojte sad vi bankari s tim" plačetinama " govoriti nešto " U Hrvatskoj sve raste , zar ste jučer " sijedili na ušima, ili niste čak ni pročitali slogan rasta ". a Danas ste sigurno očajni, smaniti ćemo vam miti ćemo vam mi vama " plačetine i bonuse, pa se vi lijepo slikajte za novine "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije