Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Korporativni sektor u ulozi je pokretača „zelene revolucije“ – zelene obveznice novi su trend

Pridružite se ESG revoluciji
22.09.2022.
u 09:01

Nadolazeća konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“ u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia, održat će se 29. rujna 2022. u Zagrebu, a ponudit će zanimljive odgovore na pitanja kako najpametnije i dugoročno ulagati imajući u vidu globalne izazove, uključujući one povezane s klimatskim promjenama te degradacijom okoliša.

Ova jedinstvena stručna konferencija okupit će brojne stručnjake, predstavnike izdavatelja vrijednosnica, tržišne dionike i investitore koji će kroz konkretne primjere i otvorenu raspravu ponuditi korisna rješenja, baveći se jednom od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice. Stoga smo ususret konferenciji razgovarali s Federicom Calvetti, voditeljicom Odjela za ESG i strateški aktivizam u Eurizon Capital SGR.

Konferencija u Zagrebu pokrit će puno tema vezanih uz ESG što je na neki način „vruća tema“ u ovom trenutku. Po čemu će ova konferencija biti posebna i kakva su Vaša očekivanja?
ESG je svakako i dalje vrlo aktualna tema, posebice kada uzmemo u obzir trenutačnu nužnost prelaska na čišći i sigurniji energetski model. Naša će se konferencija istaknuti po pristupu koji uključuje više dionika. Naime, postoje mnoge dimenzije ESG-a i važno je imati uključiv dijalog u kojem možemo slušati i učiti iz iskustva istaknutih predstavnika kompanija, institucija i financijskog tržišta. Konferencija će predstaviti različita iskustva, ali i potaknuti na razmišljanje o novim prilikama za poticanje dugoročnih promjena.

Živimo u vremenu kada su teme o okolišu, održivosti i zelenoj politici trend u široj javnosti i politici. Jesu li korporativni svijet i financijski sektor spremni odgovoriti na ovo pitanje?
Na neki način korporativni sektor je doista pokretač “zelene revolucije” otkako su se opća javnost i politika počeli baviti tim temama. Primjerice, trenutačno svjedočimo naletu novih investicija koje se financiraju putem zelenih obveznica. U tom se kontekstu financijski sektor izdvaja budući da ima ključnu ulogu pokretača koji može osigurati usmjeravanje dodatnog kapitala za podršku naporima tvrtki da dekarboniziraju vlastito poslovanje i djeluju odgovorno.

Na jednom od panela u Zagrebu govorit ćete o „greenwashingu“. Svjedoci smo ovog marketinškog fenomena koji tvrtke koriste kako bi se prikazale kao „zelene“. Kako se „greenwashing“ može kontrolirati?
Nije uvijek lako razlikovati što je doista ekološki održivo i tu će Europska taksonomija igrati ključnu ulogu - kako za korporacije, tako i za financijski sektor. Nadalje, Uredba o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga (SFDR) doista se usredotočila na povećanje transparentnosti investicijskih proizvoda kako bi se osiguralo da klijenti budu svjesni okolišnih i/ili društvenih obilježja koje se promiču ili cilja održivog ulaganja kojem se teži. U ovoj se fazi regulatorni okvir još uvijek konsolidira, zajedno s dostupnošću dosljednih i usporedivih podataka, ali očito ide u pravom smjeru. Na primjer, krajem lipnja 2022.  Eurizon je došao do niza proizvoda klasificiranih prema člancima 8. i 9. Uredbe SFDR, koji podrazumijevaju dobre prakse upravljanja, odnosno promiču okolišna i/ili društvena obilježja ili imaju održivi cilj, s imovinom od 103 milijarde eura, što čini 49 % ukupne imovine investicijskih fondova pod upravljanjem.

Što se može poboljšati u kontekstu regulatornog okvira u Hrvatskoj i Europi te što možemo očekivati ​​u sljedećih nekoliko godina po pitanju ESG-a?
S obzirom na to da se regulatorni okvir još uvijek konsolidira, od iznimne je važnosti da se održi jasnoća namjera. Nadalje, kad se regulativa počne primjenjivati i na manje igrače na tržištu, važno će biti prepoznati da ti subjekti često tome trebaju posvetiti nove resurse te da bi to mogao biti dugotrajan proces. U budućnosti očekujemo da će integracija ESG-a u investicijske odluke postati norma, a i već smo svjedoci rastuće potražnje za proizvodima iz članaka 8. i 9. Uredbe SFDR. U isto vrijeme će biti više standardizacije – ipak sada po prvi put implementiramo ove nove zahtjeve.

Ljestvica je postavljena jako visoko, baš kao i očekivanja od onoga što tvrtke i gospodarstvo u cijelosti trebaju učiniti za budućnost. Mogu li europski gradovi ostvariti neto nultu stopu emisije CO2 do 2050.?
Gradovi troše preko 65 % energije i odgovorni su za više od 70 % emisija CO2 na globalnoj razini. Naime, u Europi zauzimaju samo 4 % površine EU-a, ali u njima živi 75 % EU građana, i zbog toga imaju ključnu ulogu. Zanimljivo, Europska unija je pokrenula misiju „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.“. Ovaj projekt osmišljen je s ciljem da se dostigne broj od 100 takvih gradova, koji će djelovati kao središta inovacija kako bi omogućili svim europskim gradovima da ostvare to isto do 2050. Ova će misija osigurati financiranje i potporu za razvoj inovativnih rješenja za čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbano planiranje. EU je zabilježila interes 377 gradova za pridruživanje ovoj inicijativi, a Zagreb, Milano i Rim su među sto gradova odabranih za realizaciju misije.

Prepoznaju li tvrtke važnost ovih tema i jesu li spremne poslušati kvalitetne savjete stručnjaka?
Definitivno primjećujemo kako se sve više tvrtki bavi pitanjima koja se odnose na dugoročnu održivost njihovog poslovanja. Redovito surađujemo s izdavateljima obveznica i drugih vrijednosnica kroz naše upravljačke aktivnosti i raspravljamo o pitanjima upravljanja – za koja vjerujemo da su ključni element uspješnog poslovanja, kao i o prilikama i rizicima s kojima bi se tvrtke mogle suočiti u pogledu ekološke učinkovitosti i društvenih praksi.

Uzmite u obzir da smo u prvoj polovici 2022. imali 339 angažmana s 231 izdavateljem, a 54 % njih odnosilo se na ESG teme.

Također, u sklopu svojih angažmana u mogućnosti smo izraziti što očekujemo od tvrtki, ali i moguće posljedice ako ne ispune određene uvjete. Primjerice, potpisnici smo inicijative Net Zero Asset Managers i – pod određenim uvjetima – primjenjujemo isključenja ili ograničenja na ulaganja u tvrtke koje posluju u sektorima vađenja ugljena ili naftnog pijeska.

Koja će biti vaša 3 ključna savjeta korporacijama i klijentima kada se bavite ovom temom?
Savjetovala bih korporacijama da ne pretpostavljaju kako će konkurentsko okruženje ostati isto – preferencije potrošača se razvijaju i održivost bi se mogla pretvoriti u ekonomsku prednost te omogućiti bolji pristup kapitalu. Također, korporacije će morati u sve većoj mjeri objavljivati podatke o učinkovitosti u području ESG-a, stoga je važno da budu spremne na vrijeme. Klijentima bih naglasila da je, s razvojem regulatornog okvira, važno usredotočiti se na svoj glavni cilj te uspostaviti partnerstvo s investicijskom tvrtkom poput Eurizona, koja je zaista uključena u pitanja održivosti od 1996. godine. Eurizon vjeruje da izdavatelji usvajajući visoke okolišne, društvene i upravljačke standarde i prakse mogu dugoročno generirati održive povrate.

Sadržaj omogućio Eurizon Asset Management Croatia

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije