Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Konferencija „Može li Hrvatska bez stranih radnika?“

Može li Hrvatska bez stranih radnika? Odgovor na to vrlo aktualno pitanje ponudit će istoimena konferencija koja će se održati u utorak 18. lipnja u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Rooseveltov trg 2).
13. lipnja 2019. u 09:26 1099 prikaza
HGK

Nedostatak radne snage izrasta u jedan od najvećih problema domaće ekonomije. Otvaranje granica nakon ulaska Hrvatske u EU dovelo je do tektonskih poremećaja na domaćem tržištu rada. Zbog emigracije i prirodnog starenja stanovništva u zadnjih desetak godina smo izgubili pola milijuna radno sposobnog stanovništva.

Danas se domaća ekonomija oporavlja, u prvom kvartalu smo zabilježili najveću stopu rasta BDP-a od svih zemalja EU, ali taj pozitivan trend još više razotkriva razmjere kroničnog nedostatka radne snage.

„Rast gospodarstva doveo je do pojačane potražnje u radno intenzivnim industrijama poput turizma i građevine, a radnika s potrebnim vještinama i znanjima nema. Sada je sasvim izvjesno da ćemo se morati ozbiljnije okrenuti uvozu stranih radnika, zato je HGK lobirala za novi Zakon koji će, po uzoru na Sloveniju, ukinuti kvote i pojednostaviti zapošljavanje stranaca u deficitarnim sektorima“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Konferenciju će izlaganjem otvoriti Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, a o trendovima i perspektivama domaćeg radnog kontingenta govorit će demograf Anđelko Akrap. Kako je i regionalni bazen radne snage ispražnjen, morat ćemo se okrenuti uvozu radnika iz država poput Filipina, Indije i Pakistana, a to povlači probleme njihove integracije u društvo. Upravo će to biti tema izlaganja Marine Perić Kaselj, ravnateljice Instituta za migracije i narodnosti.

Što o svemu misle poduzetnici koji se s tim problemom suočavaju u svakodnevnom radu bit će tema panel rasprave „Strani radnici – stajalište gospodarstvenika“

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka