Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negawatt Forum 2014

Kilovat koji se ne potroši najjeftiniji je kilovat!

dalekovod šljakeri
Marijan Sušenj/PIXSELL
22.05.2014.
u 14:25

Konferencija je danas u Opatiji okupila energetske stručnjake i predstavnike gospodarstva te kompanije kao potrošače energije

Prva konferencija u Hrvatskoj na temu sustavnog gospodarenja energijom prema zahtjevima međunarodne norme ISO 50001, Negawatt forum 2014, okupila je danas u Opatiji energetske stručnjake i predstavnike gospodarstva, među njima i najveće kompanije, potrošače energije u Hrvatskoj, koji su kroz niz prezentacija i panel diskusija razmijenili konkretna znanja i iskustva o ovoj problematici.

Sudionike skupa koji se održava u organizaciji Hrvatskog mjeriteljskog društva i Studija Conex u ime ministra gospodarstva pozdravio je savjetnik ministra Tomislav Radoš koji je podsjetio na niz aktivnosti i mjera koje se provode u energetskom sektoru. Posebno je istaknuo da je u Hrvatskoj, uz donošenje nove energetske zakonske regulative, ubrzan proces prilagođavanja gospodarstva potrebama ostvarivanja europskih ciljeva definiranih u programu EU 20-20-20, odnosno 20 postotnog smanjenja emisija CO2, 20 postotnog korištenja energije iz obnovljivih izvora i smanjenje potrošnje energije za 20 posto, a sadašnji pokazatelji, kazao je Radoš, upućuju da se planirani ciljevi mogu ostvariti.

Ipak, podatak da 17-20 posto hrvatskog BDP-a odlazi na trošak energije dok je u EU to između 5 i 6 posto BDP-a dovoljno govori o potrebi uvođenja sustavnog gospodarenja energijom, osobito u velikim kompanijama koje su ujedno i veliki potrošači. Rezultati, pokazala su iskustva upravo velikih sustava, primjerice slovenskog Telekoma čiji je projekt sustavnog gospodarenja energijom primjenom norme ISO 50001 predstavljen, su preuzimanje nadzora nad troškovima energije, dugoročno upravljanje troškovima i u konačnici velika ušteda. U slovenskom Telekomu prije uvođenja sustava gospodarenje energijom trošak za energiju bio je 14 milijuna eura godišnje, nakon uvođenja sustava lani je taj trošak bio 11,7 milijuna eura.   

Kilovat koji se ne potroši najjeftiniji je kilovat, napomenuli su stručnjaci poručujući da sustavno gospodarenje energijom više nije opcija nego nužnost i da izravno utječe na sigurnost opskrbe, troškove i klimatske promjene.

>>Zmajlović: Između plina i ugljena, biram plin. Ali ne u Plominu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije