Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list i Hrvatska zajednica županija predstavljaju

Razvojni projekti: Karlovačka županija

razvojni projekti
Foto: PR FOTO
15.07.2015.
u 16:05

KAquarium - slatkovodni akvarij i muzej rijeka

Slatkovodni akvarij i muzej rijeka lokalna je turistička atrakcija temeljena na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera te bogatoj tradiciji života uz rijeke

Akvarij u Karlovcu predstavit će floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Projekt je odabran u sklopu 4. poziva Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Nositelj projekta je Grad Karlovac, a projekt je nastao kao rezultat suradnje Razvojne agencije Karlovačke županije – Karla d.o.o. i Grada Karlovca. Ukupna vrijednost projekta je 36,691.939,28 kuna, od čega je 36,222.282,45 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta je obogatiti lokalnu turističku infrastrukturu izgradnjom slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka u Karlovcu koji će generirati nove atraktivne turističke sadržaje i doživljaje tijekom cijele godine te osigurati tržišnu prepoznatljivost i povećati turističke kapacitete dionika u turizmu Karlovca i okolice.

Kompleks akvarijskih bazena koncipiran je tako da prikazuje tok tipične krške rijeke kakva je i Korana na čijoj je obali smješten akvarij. Izložbeni dio počinje u vanjskom prostoru trga, gdje se nalazi velika vodena instalacija koja predstavlja krško polje. U KAqariumu će biti i kongresna dvorana, edukativni te znanstvenoistraživački centar, ugostiteljski dio te igrališta i sportsko- rekreacijski sadržaji za djecu i odrasle.

RibarKA - Poduzetnički centar za preradu i prodaju proizvoda od slatkovodne ribe

Brend “RibarKA” bit će dio identiteta grada na četiri rijeke i nadovezivat će se na projekt KAquarium

Foto: PR FOTO
Poduzetnički centar za preradu i prodaju proizvoda od slatkovodne ribe “RibarKA” inicijativa je Razvojne agencije Karlovačke županije KARLA d.o.o. i Karlovačke županije, koja je nositelj projekta da s Gradom Karlovcem i Ribnjacima Kupa d.o.o. izgrade prerađivački kapacitet za proizvode od slatkovodne ribe vrijednosti 30,825.133 kuna. Brend “RibarKA” nadovezivat će se na projekt “KAquarium” u kojem je zamišljen objekt pougostiteljskog karaktera gdje bi posjetitelji degustirali proizvode od slatkovodne ribe.

Cilj projekta je razvoj gospodarstva jačanjem poduzetništva, postizanje konkurentnog, modernog sektora slatkovodnog ribarstva i akvakulture kroz održivo korištenje resursa te stvaranje specifičnih proizvoda od slatkovodne ribe. Projektom će se opremiti mjesto za preradu i prodaju proizvoda od slatkovodne ribe s ciljem poticanja poduzetništva u sektoru akvakulture te uspostavljanje održive ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i raspoloživih resursa slatkovodne ribe.

Nastoji se uspostaviti partnerstvo/ suradnje između malih i srednjih poduzetnika, proizvođača slatkovodne ribe i lokalnih ribiča te poboljšati ekonomski i socijalni razvoj Karlovačke regije djelovanjem kroz lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAGs) u skladu s Europskim fondom za ribarstvo. I treće, cilj je plasirati jedinstvene, nove proizvode s oznakom zemljopisnog podrijetla i izvornosti, stvarajući prepoznatljivost našeg područja u Hrvatskoj i inozemstvu. U planu je otvaranje radnih mjesta za nezaposlene žene, nezaposlene iznad 50 godina te mlade koji su odustali od daljnjeg školovanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije