Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NRS se spustio

Kamate i dalje padaju, banke već krenule s akcijama

krediti
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
29.11.2021.
u 14:19

Prema podacima HNB-a, kunski i eurski podindeksi smanjili su se za jedan do dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda)

Kamatne stope i dalje su u padu: od 24 podindeksa nacionalne referentne stope (NRS) u trećem tromjesečju 2021. smanjila se vrijednost 23; samo je jedan, koji se u praksi ne koristi, ostao nepromijenjen.

Prema podacima HNB-a, kunski i eurski podindeksi smanjili su se za jedan do dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda) s izuzetkom podindeksa tromjesečnog NRS3 za eure koji se smanjio za tri bazna boda (0,03 postotna boda). Dva najzastupljenija podindeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, šestomjesečni NRS1 za eure i šestomjesečni NRS1 za kune, smanjili su se u trećem kvartalu za jedan bazni bod svaki te je sada šestomjesečni NRS1 za eure 0,09 posto, a šestomjesečni NRS1 za kune iznosi 0,10 posto. U usporedbi s drugim kvartalom nastavio se trend pada gotovo svih podindeksa NRS-a.

NRS je referentna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela  kamatne stope. HNB ga izračunava iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, a prikuplja ih od banaka i štednih banaka.

Već prošli tjedan neke su banke izašle s akcijskim ponudama kredita pa Zaba do 6. prosinca 2021. nudi gotovinske kredite uz valutnu klauzulu u eurima po nominalnoj fiksnoj kamatnoj stopi od 3,99 posto (EKS 6,13 posto). Odnosi se na kredite do 40.000 eura uz valutnu klauzulu i rok otplate od 13 do maksimalno 120 mjeseci.

Uz kredit se ugovara osiguranje otplate kredita kako bi se u slučaju nepredvidivih životnih situacija mogle podmirivati kreditne obveze, no trošak tog osiguranja podiže efektivnu kamatnu stopu iznad šest posto. I Sberbank je izašao s "Happy ponudom" gotovinskog i stambenog kredita pa gotovinski kredit nudi uz kamatnu stopu od četiri posto (EKS 5,40 posto) i za eure i za kune, na rok otplate do 120 mjeseci i maksimalni iznos od 30.000 eura ili 225.000 kuna, bez naknade za obradu kredita.

Uvjet za realizaciju i kod njih je ugovaranje osiguranja otplate kredita s pokrićima za slučaj bolovanja, nezaposlenosti i smrti kao posljedice nesretnog slučaja ili bolesti. Stambeni kredit po akcijskim uvjetima imat će u ponudi do 31. siječnja uz kamatnu stopu od 2,5 posto (EKS 2,91 posto) za eure, za klijente koji prebace primanja u Sberbank ili već imaju redoviti priljev na račun u banci te uz ugovoren Orange paket tekućeg računa.

Kamata je pet godina fiksna, a zatim promjenjiva, rok otplate do 30 godina i nema naknade za obradu kredita.

>> VIDEO Zoran Vakula: Bijeli Božić u prosjeku imamo svake četiri godine!


 
Ključne riječi

Komentara 3

AN
Andi7
16:28 29.11.2021.

Ne samo da kamate padaju ,padaće i banke kao i lopovski financiski sustav. Bio pro dinar i propao kao i za dvije godine € i $

DU
Deleted user
14:32 29.11.2021.

Banke su gori banditi cak i od adezejovaca.

GE
Germanicus
17:21 29.11.2021.

Banke su generatori kriminala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije