Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinski fondovi

Kako ćete od 21. kolovoza štedjeti za mirovinu?

mirovine
Foto: VL
1/2
17.07.2014.
u 10:02

U Hrvatskoj postoje četiri obvezna mirovinska fonda, a svaki zaposleni građanin Republike Hrvatske član je jednog od njih

Novi Zakon o obveznim mirovinskim fondovima uvodi tri kategorije ulaganja obveznih mirovinskih fondova koje omogućuju aktivno sudjelovanje u odabiru načina štednje za mirovinu te zaštititu ušteđenog iznosa. Tri kategorije mirovinskih fondova A, B i C razlikuju se po strategiji ulaganja, od liberalnijeg pristupa u kategoriji A do investicija niskog rizika u kategoriji C.

U Hrvatskoj postoje četiri obvezna mirovinska fonda, a svaki zaposleni građanin Republike Hrvatske član je jednog od njih, bez obzira je li fond odabrao samostalno ili je odluku prilikom zapošljavanja prepustio REGOS-u. Svi mirovinski fondovi svojim članovima omogućavaju izbor među tri navedene kategorije.

Svi zaposleni građani RH svaki mjesec izdvajaju 20% bruto plaće za mirovinu. U I. stup, odnosno za financiranje mirovina postojećih umirovljenika, uplaćuje se 15 posto. Preostalih 5 posto izdvaja se u II. mirovinski stup. Iznos izdvojen u II. stup je osobna imovina i predmet nasljeđivanja, a odabirom kategorije fonda građani sami odlučuju o načinu štednje sredstava za svoju buduću mirovinu.

Svi građani, koji do starosne mirovine imaju 10 ili više godina, mogu odabrati bilo koju od tri kategorije ulaganja svog obveznog mirovinskog fonda. Ulaganje kroz kategoriju A, s obzirom na dugo razdoblje štednje, prikladnije je za mlađe osiguranike koji su na početku ulaska u mirovinski sustav i mogu ulagati liberalnije.

Kategorija B po strategiji ulaganja najsličnija je dosadašnjim obveznim mirovinskim fondovima. Sve članove mirovinskih fondova koji imaju pet ili više godina do mirovine, a nisu sami odabrali jednu od ponuđenih kategorija, REGOS će automatski rasporediti u fond kategorije B.

Građane koji imaju manje od 5 godina do mirovine REGOS će automatski raspodijeliti u kategoriju C. U kategoriji C sredstva se ulažu u instrumente najnižeg rizika, a namijenjena je osiguranicima koji imaju manje od 5 godina do mirovine, kako bi se očuvala vrijednost već ušteđene imovine.

Prvi rok za odabir kategorije je do 07. kolovoza 2014. Nakon navedenog roka kategoriju će biti moguće promijeniti uz poštivanje određenih uvjeta, pri čemu je svaka promjena kategorije besplatna. Zakon o obveznim mirovinskim fondovima propisuje da se kategorija fonda može promijeniti svake tri godine i to u godini kad član mirovinskog fonda navrši godine života koje su djeljive s tri (npr. 18, 21, 24, 27), u mjesecu u kojem je rođen.

Više informacija saznajte na www.mojih5posto.com.

Kako nastaju mirovine?

Komentara 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:30 24.07.2014.

ako je drugi stup osobna imovina kako je linić mogao tu imovinu oduzeti policajcima i vojnicima... vjerovatno tako može jednog dana i vama ostalima doći netko i uzeti...

Avatar Getrib
Getrib
15:34 22.07.2014.

Gdje će biti ovi stručnjaci koji smišljaju ove čarobne formule za osiguranje mirovina nakon tridesetak i više godina kada budu sadašnje generacije radnika postali umirovljenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije