Jeftino uvozno meso: Što znači oznaka na uvoznoj svinjetini 'termički obraditi'?
Ministarstvo: Preporuka da se meso prije konzumacije treba termički obraditi nije opravdana, sirovo se ionako ne može konzumirati
Komentari 41
Ne brinite, oznaku "Nije za ljudsku uporabu" su uklonili. Što ne znaš ne smeta
Nekada su slavonske šume bile pune domaćih svinja koje su jele žir i uživale (do klanja) u šumskim lokvama. Danas sve trulo svinjsko meso u trgovinama
Oznaka "termički obraditi" za domoroce koji još nisu otkrili vatru....a nije ih malo u Hrvata....
Oznaka "termički obraditi" nije bez veze, znači da postoji mogučnost da se u mesu nalazi neki parazit npr. metilj, trihinela itd. pa se za svaki slučaj to preporuča, a vi sad kupujte to meso na vlastitu odgovornost. Lijepo je pisalo
Pitajte Pivca.
Ministarstvo: "Preporuka da se meso prije konzumacije treba termički obraditi nije opravdana, sirovo se ionako ne može konzumirati" Drugovi iz ministarstva, meso se moze konzumirati a de se termicki ne obradi tako da se osoli ostavi par dana u soli te osusi pozeljno uz malo dima i buru, a moze i na zraku. (samo iz domaceg uzgoja) Sto bi se dogodilo ako netko od tog mesa kupi par kora slanine za susiti, ili ne daj Boze par butova da napravi vise kobasica? Pored oznake "termicki obraditi" treba stajati jos preporuka "nije za susenje" te je li bilo zamrznuto, tako da bude svima jasno sta kupuju i jedu.
Meso iz hladnjača i rezervi 60-tih kojih se države EU sada rješavaju i pune novim.
EU prazni svoje zaleđene zalihe iz 60-tih godina.
Jednostavno je, obavezno deklarirati kad je životinja zaklana pa tko hoće kupiti neka kupi. Ima tu mesa iz zaliha starih po 20 i više godina čuvano u posebnim uvjetima
Samo se vi dobro naklopajte, nema problema. To meso je najzdravije na planeti! Puno je pencilina i antibiotika a nemorate se ni cjepiti protiv korone
Oznaka "termički obraditi" ima smisla da se trgovac zaštiti od mogućih tužbi ko u npr.Americi,nek nekakav neandertalac pojede sirovo meso namjerno i bude mu zlo,može ih tužiti namjerno i uzeti novce,iako svako normalan zna da ga moraš skuhati ili ispeći.,alii nije na pakovanju to pisalo.Isto tak oznake "klizav pod" u dućanima,pral se pod,ak toga nema,a padneš i nešto slomiš,možeš tužiti dućan,a ovak su se osigurali,zašto nisi gledao.Dalje,znam kupovati meso u trg.centrima,ali uglavnom po zimi kupim od rođaka na selu i znam kak je uzgojeno,rade se kobasice,ovo ono itd i ono kaj ne ide u sušenje isto ide u škrinju.Ovo "kupujemo uvozno smeće" je izgovor,uglavnom, domaćih proizvođaća koji se ne mogu uspoređivati sa vanjskom konkurencijom,jer moderna farma u npr.Danskoj i u HR,isti način,samo što vani iskorištavaju i bio gorivo,stavljaju solarne panele na farme i sl.tak da cijena mesa može biti niža,a ovo da uvozimo meso staro 50g,mi nema logike,ko bi ga toliko držao u hladnjači,ako nema skladište na Antartici ili norveškim fjordovima,gdje hlađenje niš ne košta,koliko pa bi ta hladnjača potrošila struje za 50g?
Naši uvoznici su ko onaj Suljo iz vica (otkada se više svaka pošiljka ne pregledava na granici pošto smo u EU): "Suljo otišao u Englesku da malo para zaradi i stvarno se vrati sa puno para. Pita ga Mujo kakoo je zaradio tolike pare. - "Pa kockao sam", kaže Suljo. Mujo: - "Pa ti ne znaš kockati". Suljo: - "Ja sam igrao i kad sam tražio da vidim karte od onoga što je rekao da ima poker, a on mi je odgovorio da se kod njih igra na savjest i poštenje. E, od tada je mene krenula karta."
LIDLU su EXKLUZIVNI dobavljači PIVAC, PPK, VAJDA, pa kupujte tamo fino meso za roštilj itd, fino odležalo od 1988.....
Prokuhati da se ublaže antibiotici kojima su bile tovljene.
Mislim da je tu riječ tek o standardima za svinjsko meso iz zemalja odakle ono potječe. Naime, ono što se kod nas malo zna jest da ne rade sve zemlje testove na trihinelu kod svinjskog mesa nakon klanja kao mi, ali zato onda stavljaju obvezu termičke obrade pred konzumaciju. To također znači da to meso nije za sušenje. No svejedno je sramota da uvozimo jefino meso sumnjive kakvoće, a naše domaće, koje je stotinama godina u Europi bilo poznato po kvaliteti (da, tako je) treba tražiti povećalom.
Što radi inspekcija, Mikulić?
znači da ima trihine
Ako upotrebljavaš to meso za sušenje onda nije za upotrebu!
Ako je iz Poljske sve mi je jasno.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Najbolji je PPK "uvoz", uvozi se otpad namjenjen spaljivanju i daje Hrvatskim građanima na stol.... Kakvu vezu moraš imati, da bi to mogao plasirati na tržište????