Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

„Jeftiniji“ osobni automobili od 1. siječnja 2018. godine

Porez
Foto: Fotolia
PR
Autor
PR članak
08.12.2017.
u 12:09

Hoće li osobni automobili koje će porezni obveznici nabavljati od 1. siječnja 2018. godine biti „jeftiniji“ ili o čemu je riječ?

Mnogi poduzetnici, obveznici PDV-a, strpljivo čekaju siječanj 2018. godine kako bi pod povoljnijim poreznim uvjetima nabavili željeno osobno vozilo. To je razumljiva i opravdana poslovna odluka jer su se i izmjenama i dopunom Zakona o PDV-u, koje su donesene još prije godinu dana, a koje stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine, promijenili uvjeti u vezi s priznavanjem pretporeza. Naime, Zakonom o PDV-u propisano je da pri nabavi ili najmu osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima, porezni obveznik – poduzetnik može odbiti 50 % pretporeza. Pritom treba voditi brigu o tome da je zakonodavac ograničio mogućnost korištenja pretporeza samo za prijevozna sredstva nabavne vrijednosti do 400.000,00 kn. To znači da se za nabavu skupih osobnih automobila iznad 400.000,00 kuna nabavne vrijednosti pretporez neće moći iskoristiti, i to na onaj dio vrijednosti koji je iznad navedene svote.

Za buduće kupce osobnih vozila to je značajna porezna povlastica, pogotovo što se već niz godina pretporez nije mogao uopće koristiti. Međutim, to ne znači da će osobni automobili zapravo „pojeftiniti“ i da će porezni obveznici kao kupci trebati izdvojiti manje novčanih sredstava pri nabavi automobila koja će trebati uplatiti odabranoj autokući. Ali „pojeftinjenje“ će se postići u postupku povrata PDV-a. Naime, poduzetnici kao obveznici PDV-a mogu zaračunanu svotu PDV-a po stopi od 25 % na računu autokuće vratiti od Porezne uprave te se na taj način posredno postiže učinak jeftinije nabave osobnog automobila za polovinu obračunanog PDV-a. Treba naglasiti da se ta porezna povlastica odnosi samo na poduzetnike koji su obveznici PDV-a, ali ne i na građane i poduzetnike koji nisu obveznici PDV-a.

Navedena se odredba ne odnosi na tzv. teretna osobna vozila, odnosno prijevozna sredstva s kojima se obavlja registrirana djelatnost, primjerice prijevoza putnika i tereta, iznajmljivanja, za daljnju prodaju i sl., jer se za takva vozila i nadalje pretporez može koristiti u cijelosti i njegovo priznavanje nikada nije bilo ograničeno.

Na temelju navedenoga ipak se može zaključiti da će nabava osobnih vozila od 1. siječnja 2018. godine, uzimajući u obzir i mogućnost korištenja pretporeza, također u visini 50 % na trošak goriva, maziva i održavanja vozila, u konačnici biti jeftinija. Nakon donesene poslovne odluke o kupovini osobnog automobila u 2018. godini slijede poslovi ispravnog evidentiranja i utvrđivanja nabavne vrijednosti i djelomičnog priznavanja (odbijanja) PDV-a u knjigovodstvu poduzetnika, u čemu se i nadalje možete osloniti na RRiF-ove savjete.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?