Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WinDays16

Jastrebarsko i Ivanec uče druge kako postati lokacija za ulaganja

Lejla Zukić Krivdić
18.04.2016.
u 06:50

Poslovni dio konferencije, koja će se održati u Poreču, posvećen je stvaranju preduvjeta za razvoj gospodarstva 21. stoljeća

Ovogodišnji WinDays održavaju se pod motom “Pokrenimo ideje”, a što očekivati razgovarali smo s Lejlom Zukić Krivdić, direktoricom konferencije koja će se od 26. do 29. travnja održati u Poreču.

WinDays pokušavaju ukazati na probleme u društvu i utjecati na njihovo rješavanje. To znači obilje okruglih stolova i relevantnih sugovornika. Što biste izdvojili?

– U poslovnom dijelu konferencije govorit ćemo o stvaranju preduvjeta za razvoj gospodarstva i društva za 21. stoljeće. Tehnološki dio konferencije će još jednom podsjetiti na to da je IT najvažnija industrija današnjice. Između 130 predavanja s više od 100 predavača teško je nekoga izdvojiti. Tu je Graham Brown Martin, osnivač organizacije Learning Without Frontiers, Nenad Bakić, poduzetnik, investitor i vlasnik Selectia, ali i mnogi drugi koji će govoriti o promjenama potrebnim obrazovnom sustavu, stvaranju vođa i tzv. growth mindsetu, važnosti digitalne transformacije za postizanje poslovnog uspjeha.

“Hrvatska – raj za investicije” naziv je jednog okruglog stola. Zvuči pomalo ironično. Ipak, što možemo očekivati?

– Mnoge svjetske korporacije i kompanije već su prepoznale Hrvatsku kao atraktivno tržište za ulaganja, npr. Microsoft koji je ovdje prisutan već više od 15 godina. Naravno, uvijek može biti bolje. Predstavnici poslovne zajednice, vlasti i investitori koji su u Hrvatskoj imali pozitivna iskustva diskutirat će koje su to prepreke koje investitori ocjenjuju kao najznačajnije te što trebamo napraviti kao društvo da bismo stvarali povoljnu investicijsku klimu. U tom kontekstu, posebno bih izdvojila predavanje o gradovima Jastrebarskom i Ivancu koje je Financial Times proglasio najboljima u Europi za ulaganja. A što su to oni napravili drukčije i tako se istaknuli, sa sudionicima WinDaysa podijelit će njihovi gradonačelnici Milorad Batinić i Zvonimir Novosel.

Obrazovanje je stalna tema WinDaysa, na čemu će ove godine biti fokus?

– Obrazovanje, razvoj talenata i inovacija su ključni za razvoj društva i gospodarski rast, pa i ove godine nastojimo potaknuti razgovore o potrebnim promjenama. Na okruglom stolu na temu obrazovanja sudjelovat će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, te inozemni i domaći stručnjaci, koji će raspravljati o stvaranju obrazovnog sustava koji proizvodi kadrove za zanimanja budućnosti, kulturu uspjeha i moderne lidere. Izdvojila bih i predavanje Grahama Browna Martina, poznatog po provokativnim i izazovnim idejama o budućnosti obrazovanja, tj. o transformaciji načina na koji učimo i živimo te usmjeravanju mladih prema zanimanjima budućnosti. Također, govorit ćemo o deficitu IT stručnjaka. Danas je velika potražnja za stručnjacima iz tzv. STEM područja, pa mlade već od osnovne škole treba usmjeravati u tom pravcu.

Budući da su WinDays regionalna konferencija, što ćemo naučiti iz regije?

– Teme kojima se bavimo na WinDaysima aktualne su za manje-više svaku zemlju u Europi i svakog pojedinca. Saznat ćemo kako je vlada Litve razvila integrirani centar za znanost, studije i biznis, s ciljem stvaranja moderne infrastrukture, integracije akademskog sektora i poslovnog svijeta, te povećanja konkurentnosti znanosti i tehnologije na međunarodnom tržištu. Naši partneri, vodeće IT kompanije u Hrvatskoj, podijelit će svoja iskustva, najbolje prakse, rješenja i proizvode. Vjerujem da će naši regionalni gosti ponijeti dobra iskustva vezana uz hrvatska rješenja, te našim kompanijama otvoriti međunarodna tržišta.

WinDays su mjesto koje u poslovnom dijelu uvijek privuče i političare, koji ih ponekad dožive i kao svoju pozornicu, planirate li pozvati ministre i premijera, imate li možda potvrdu dolaska ili barem namjere?

– Naša je ambicija poticati pozitivne promjene u društvu, o tome svjedoči i slogan „Pokrenimo promjene“. Za svaku promjenu u društvu potrebna je sinergija javnog i poslovnog sektora. Mi u biznisu često imamo ideje, ali za njihovu realizaciju potreban nam je okvir i platforma, što nam osigurava Vlada. Upravo su zbog toga WinDays svake godine idealno mjesto za komunikaciju s najvišim državnim dužnosnicima, a tako će biti i ove godine.

>> WinDays: Najboljem timu studenata nagrada od 40 tisuća kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije