Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA

Iran sprema desetke milijardi dolara investicija u turizmu

darko lorencin
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
29.05.2015.
u 11:24

Po svijetu godišnje putuje oko sedam miljuna iranskih turista, a u tu zemlju, mahom na kulturne ture, odlazi više od deset tisuća Hrvata

Iran se želi pozicionirati kao turistička zemlja, a Hrvatska ima i veliko iskustvo i uspjeh u turizmu. Želimo vaša iskustva, zainteresirani smo za suradnju na koju pozivamo i privatni i javni sektor u Hrvatskoj, kazao je Masoud Soltanifar, potpredsjednik Irana i predsjednik Iranske organizacije za kulturno naslijeđe, umjetnički obrt i turizam povodom osnivanja radne skupine za turističku suradnju Hrvatske i Irana. Potpise na dogovor, koji zapravo oživljava sporazum o suradnji iz 2003., uz Soltanifara je u Rovinju stavio ministar turizam Darko Lorencin.

Gost iz Irana, koji sudjeluje na Izvršnog vijeća Svjetske turističke zajednice, najavljuje velike turističke planove svoje zemlje. Do 2025. sadašnjh između četiri i pet miljuna stranih posjetitelja žele uvećati na čak 20 milijuna. U planu je, kaže, gradnja hotela, aerodroma..., a počela je i obuka turističkih kadrova, Iran se želi profilirati kao zemlja prvenstveno kulturnog i zdravstvenog turizma, a domaćini računaju da će upravo dugogodišnje odsustvo iz globalnih turističkih tokova potaknuti veliku potražnju. Čeka se, naravno, veliki trenutak; skidanje sankcija najavljeno za početak srpnja ove godine.

- U Iranu se spremaju turističke investicije u vrijednosti od nekoliko desetaka milijardi američkh dolara. U pripremi je pravi bum zračnog prometa, povezivanje Irana sa čak četrdeset destinacija i, dakako, izgradnja porebne infrastrukture u samom Iranu - ilustrira razmjere iranskih ambicija Miroslav Dragičević iz zagrebačkog Horwath consultinga, koji je u prvim poslovnim kontaktima s iranskom stranom.

Tu zemlju, iz koje godišnje u svijet putuje oko sedam milijuna turista, već sada posjećuje više od deset tisuća Hrvata, kaže Dragičević. Većina odlazi na kulturne ture.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije