Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna ulaganja

Investicije JANAF-a i Agrokora hrvatsko tržište dižu iz crnila

Ivan Vrdoljak,Janaf
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
07.07.2014.
u 18:33

U Žitnjak je uloženo 372 milijuna kuna vlastitih sredstava, a sada JANAF ima ukupno 202 prostorna metra skladišta za naftu

U pogon je pušten JANAF-ov terminal Žitnjak u koji je ta tvrtka uložila 372 milijuna kuna, a uz pomoć kojega su zadovoljene ukupne potrebe Zagreba i Zagrebačkog prstena za gorivom. Kapacitet terminala od 142.000 prostorna metra dovoljan je da Žitnjak postane regionalno središte za prihvat, otpremu i skladištenje naftnih derivata i za komercijalne korisnike.

– Ova je investicija važna i zbog činjenice da su je realizirale hrvatske tvrtke i hrvatska pamet. Ponovno se pokazalo da je industrija u Hrvatskoj na svjetskoj razini, naročito metalna i elektroindustrija – istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak puštajući terminal u rad. Radovi na Žitnjaku dio su investicijskog ciklusa JANAF-a ukupne vrijednosti milijardu kuna, a koji su obuhvatili i Omišalj. Plan uprave i ministra Vrdoljaka je od Omišlja stvoriti vodeću izvoznu luku za naftu.

– Ovo je bila jedna od najvećih investicija u ovoj godini, a veliki projekti poput JANAF-ovog ili poput onog koji je realizirao Agrokor preuzevši Mercator pokazuju da se može dobro raditi i izvlače ekonomiju iz crnila. Ne stajemo s ulaganjima, nego nastavljamo, a cilj nam je Omišalj učiniti najboljom lukom – poruka je predsjednika uprave JANAF-a Dragana Kovačevića, koji je dodao da su od JANAF-a napravili stabilnu i uspješnu tvrtku pa će to isto napraviti i od države. Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš istaknula je da je projekt promptno realiziran jer su 2011. krenuli sa studijom utjecaja na okoliš, a potom su izdane i sve dozvole.

– Terminal je sagrađen u roku od devet mjeseci, što je rekordna brzina, i to pokazuje da se, kad se hoće, može raditi i završiti projekt – zaključila je Mrak-Taritaš. JANAF sada ima ukupno 202.000 m³ skladišnog prostora za naftne derivate, od toga 142.000 m³ na terminalu Žitnjak i 60.000 m³ na terminalu Omišalj

>>JANAF uspješno završio investicijski ciklus vrijedan više od milijarde kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije