Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi za 2014.

Ina u istraživanje i proizvodnju u devet mjeseci uložila 780 mil.kn

zoltan
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
25.12.2013.
u 13:23

Ina je uspjela održati snažnu poziciju na tržištu te ostati stabilan poslodavac i pouzdan poslovni partner.

Nepovoljna investicijska klima i usporena aktivnost hrvatskog gospodarstva produbili su recesiju u Hrvatskoj, BDP je u padu od 2008., što smanjuje kupovnu moć stanovništva i potražnju, a po svemu sudeći taj će se negativni trend preliti i u sljedeću godinu. Sve ovo snažno utječe na okvir u kojem Ina posluje.

Međutim, bez obzira na značajne promjene kojima svjedočimo posljednjih nekoliko godina u društvenom i u tržišnom okruženju, Ina je uspjela održati snažnu poziciju na tržištu te ostati stabilan poslodavac i pouzdan poslovni partner. Kao najveći izvoznik u državi s više od 10% u robnom izvozu zemlje i 5% u ukupnom izvozu, u značajnoj mjeri pozitivno pridonosimo hrvatskom gospodarstvu. Povećanim izvozom i prodajom visokokvalitetnih Euro V goriva u okolnim zemljama Ina je zabilježila sjajne rezultate, pa je tako na slovenskom tržištu zabilježen peterostruki porast prodaje, dok je prodaja na bosanskohercegovačkom tržištu porasla za 6 posto. Ulaganja su u prvih devet mjeseci 2013. povećana za gotovo 40% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno dosegla su više od milijarde kuna, što je uglavnom odraz intenzivnih istraživačkih aktivnosti.

Veća ulaganja

Tako smo u segment istraživanja i proizvodnje u prvih devet mjeseci ove godine uložili čak 780 milijuna kuna. U usporedbi s istim razdobljem 2012. godine ulaganja su veća za 264,2 milijuna kuna, što je dodatni pokazatelj Ininog doprinosa u stvaranju pozitivne poduzetničke klime. Ovakvi rezultati u istraživačkom segmentu jasno naznačuju pravac koji Inu vodi prema novim istraživanjima.

Naime, od više od četiri nove bušotine godišnje, do udvostručenja broja ove godine, plan je daljnji rast broja bušotina. U pripremi su i novi naftno-plinski projekti pri čemu je, među ostalim, ključno i brzo dobivanje potrebnih dozvola koje bi, primjerice za neke projekte već sada omogućile povećanu proizvodnju, što bi donijelo dodatne prihode Ini, ali i desetak milijuna kuna državi i lokalnim zajednicama mjesečno. Osim u istraživanje i proizvodnju nafte i plina, u razvoj rafinerijskog sustava u Hrvatskoj uložili smo više od 5 milijardi kuna. Ina je u proteklom razdoblju započela i vrlo značajan investicijski projekt modernizacije maloprodajne mreže, u koju je dosad uloženo više od 350 milijuna kuna.

Doza optimizma

Zahvaljujući ulaganjima i značajnim rezultatima koji su ostvareni u svim segmentima poslovanja u posljednjih nekoliko godina, Ina se može uvrstiti među kompanije s najvećim potencijalom za pozitivni doprinos postupnom oporavku hrvatskog gospodarstva. U tom će smjeru odlučno nastaviti i u 2014., još jednoj u nizu godina u kojoj možemo očekivati brojne i dinamične promjene. Poslovati u industriji na koju s jedne strane utječu negativni nacionalni gospodarski trendovi, a s druge strane pronalaženje odgovora na pitanje kako omogućiti stabilno i dobro poslovanje u svijetu sve teže pridobivih resursa, sve je samo ne jednostavno.

Ipak, nadolazeću godinu očekujemo s dozom optimizma u mjeri u kojoj računamo na vlastite potencijale, znanja i sposobnosti, ne očekujući pritom da se okolnosti same od sebe poprave.

>> Vrdoljak: Dogovor s MOL-om, ali ne po svaku cijenu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije