Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Lovrinčević

Imovinu u 2. stupu zamrznuti ili povećati doprinose za 1. stup

12.06.2014., Zagreb - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) odrzala je konferenciju za novinare na temu procesa izdvajanja usluznih djelatnosti iz dijela javnog i drzavnog sektora. Zeljko Lovrincevic.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.02.2015.
u 12:15

Analitičar Ekonomskog instituta, o starenju i iseljavanju hrvatskog stanovništva te lošoj ekonomiji i upitnim mirovinama

Demografski problem prisutan je u velikom broju zemalja, no kod nas je, izgleda, izraženiji?

Imamo lošu ekonomiju i lošu demografsku sliku i nema nam spasa ni uz jedan mirovinski sustav. Osim starenja stanovništva, a taj problem imaju i ostale zemlje, mi imamo i problem iseljavanja stanovništva te lošu ekonomiju. Stoga imamo i sve manji broj aktivnog radnog stanovništva. Mađarska, primjerice, ima staro stanovništvo, ali bolju ekonomiju i nema iseljavanja. Ista je situacija i u Sloveniji.

Utjecaj na proračun

Bi li onda trebalo nešto mijenjati u mirovinskom sustavu?

Vrlo vjerojatno će se ići na privremeno zamrzavanje imovine u II. stupu ili čak na smanjenje stope doprinosa koji se izdvaja u II. stup. Dakle, posve drugačija politika od one koja se najavljuje već dulje, a to je povećanje stope doprinosa za II. stup. Mirovinska je reforma bila dobra ideja, ali uz ovakvu ekonomiju i demografska kretanja, ona je neodrživa. Za mirovine se godišnje iz proračuna izdvaja nešto više od 30 milijardi kuna, i taj će iznos ostati, ali problem je prihodna strana jer se doprinosi za mirovine zbog nezaposlenosti ne pune.

Dio mirovine iz II. stupa već je povučen?

Da, u dvije godine to će biti iznos od pet milijardi kuna koji je povučen za vojsku i policiju; tog novca nema, a prava im ostaju.

Nerazmjer, naravno, utječe na proračun?

Da, jer deficit raste, isto kao i javni dug. Iako se nama ionako već javne financije raspadaju. Do kraja ove godine deficit će biti šest posto BDP-a, a javni dug će rasti prema 90 posto BDP-a. Mi iza Grčke imamo najveću premiju rizika. Pa iako sada imamo povoljno zaduživanje zbog mjere ECB-a, ipak je ta kamatna stopa još uvijek veća od ostalih zemalja EU, čak do tri postotna boda. Pitanje je što će biti kad te kamate više ne budu niske.

Jačati i treći stup

S obzirom na rejting, ni naše obveznice nemaju veliku vrijednost, a upravo je njima najviše izložen II. stup?

Da, 73 posto imovine mirovinski fondovi drže u obveznicama. Sa sredstvima iz II. stupa za deset godina bit ćete socijalni slučaj s obzirom na isprekidan rad, odnosno nezaposlenost. Kako se situacija, ni demografska ni ekonomska, neće popravljati, možda bi trebalo ići prema jačanju izdvajanja novca u III. stup, dakle volonterski.

Možda da fondovi više ulažu u rizične papire?

Možda, ali država, kada zatreba novac, računa na mirovinske fondove.

Bi li rješenje bilo i povećanje godina za ulazak u mirovinu, pa da ima više zaposlenih?

To neke zemlje primjenjuju. Što znači da ostaje malo godina za mirovinu. 

>> Lovrinčević: Zamrzavanje tečaja franka stavlja dužnike u neustavan položaj

Komentara 7

Avatar Grunf
Grunf
17:08 07.02.2015.

A tko si ti da upravljaš i govoriš što s tuđom imovinom????!!!!

K2
kritičar_2
14:16 08.02.2015.

Zabraniti finansiranje iz proračuna Gong-a ,Dokumente i sl. udruga koje rade protiv Hrvatskog naroda.Provesti drastičnu reorganizaciju državne uprave,smanjiti fiskalne i parafiskalne namete,uvesti porez za život u velikim sredinama,poticati realni sektor i izvoz,te poticati povratak Hrvata iz dijaspore.

DU
Deleted user
20:18 08.02.2015.

ukinuti povlastene mirovine. ukinuti mirovine mladjima od 65 ako nemaju puni staz. ukinuti benificirani staz....mirovine iz 1. stupa pravedno rasporediti onima koji su odradili puni staz. 2. stup se nesmije dirati jer je to privatna imovina...protuustavno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije